Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові на вулиці Снопківській відновили історичні двері-віяло

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/2
Фахівці відреставрували дерев’яні двері на вулиці Снопківській, 28. Майстри працювали над дверима-віялом, які можуть відчинятися і зачинятися в обидві сторони. Про це повідомили у ЛМР.

Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках: 30% від вартості робіт оплатили мешканці. 

«Ці соснові двері-віяло відчиняються у дві сторони – через цю особливість дверні полотна були пошкоджені, а деякі елементи були втрачені. Двері ми відновлювали близько 2 місяців», – розповів реставратор Василь Гришканич.

Фахівці вирівняли деформовану конструкцію, замінили пошкоджену деревину, встановили нове засклення та ручки за аналогом історичних. Дерев’яні двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем.

«Це ще один успішний приклад спільного з мешканцями збереження елементів спадщини міста. Вартість реставраційних робіт становила 45 000 грн. З цієї суми місто оплатило 70% вартості, а іншу частину – мешканці», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, раніше в межах Програми співфінансування у цьому будинку відновили зовнішні вхідні двері.

До слова, минулоріч в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 24 брами та 9 вікон. Крім того, з пластикових на дерев’яні замінили ще 11 вікон. Новий набір заявок на Програму співфінансування планується у вересні 2024 року.

Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Співфінансування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ