Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові надрукували та озвучили 500 нових книг для незрячих дітей

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/2
У Львові завершили кількамісячний проєкт «Рятівна книжка: аудіокниги і книги шрифтом Брайля», під час якого вдалося надрукувати та озвучити 500 нових та унікальних книг для незрячих дітей різного віку. Деякі з книг надрукували одразу двома мовами – українською та англійською. Про це повідомляє ЛМР.

Автором проєкту є Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка людей з інвалідністю – УСІ», а фінансовим партнером – Норвезька асоціація сліпих і слабозорих за організаційної підтримки Abilis Foundation (Фінляндія).

«Для незрячих дітей всієї України надруковано 10 нових розкішних книг шрифтом Брайля, та озвучено ще 10 аудіокниг. Серед авторів – Ейтан Борітцер, Александр Дюма, Моріс Дрюон, Крістофер Родлер, Оксана Лущевська, Роксоляна Тимяк-Лончина, Наталія Гриценко, Оксана Драчковська та інші. Для виконання амбітних цілей, зуміли налагодити плідні партнерські стосунки з авторами та видавництвами, серед яких – "Апріорі", "Чорні вівці", "Піраміда" та інші. 

Усі надруковані та озвучені книги є унікальними за своєю природою. Передовсім, вони неймовірно барвисті, кольорові, доповнені рельєфними малюнками, хоча й призначені для цілком незрячих дітей. Адже й ці дітлахи хочуть знати, як виглядають африканські звірята, хто така Лада і чому гномик Лесик мав добре серце.

По-друге, кожна книга має відразу кілька ступенів доступу – шрифт Брайля для тих, хто читає пальчиками, плоский шрифт крупним кеглем – для слабозорих дітей, аудіоверсію у тактильному QR-коді – для дітлахів, які через фізичні обмеження не можуть читати пальчиками, однак дуже хочуть ознайомитися з книгою.

А третя унікальна особливість цих видань – це театралізовані інклюзивні аудіокниги, записані у ролях незрячими дітками разом з професійними акторами, співаками, телеведучими. Ці книги захоплюють своєю досконалістю і надзвичайно підіймають настрій усім», – пояснила Оксана Потимко, керівниця проєкту.

Проєкт реалізувала команда з 5 осіб: двоє редакторів, художник-дизайнер, диктор і незряча керівниця проєкту. Також залучили чимало львівських акторів і музикантів, серед яких: Ярослав Нудик (координував увесь процес звукозапису), Ігор Гаврилів, Тетяна Дворжак, Ліза Токарчук, Ігор Данчук, Катерина Затула, Зиновій Карач та ін. Окрім того, у звукозаписі аудіокниг брали участь незрячі діти з Львівської, Миколаївської, Тернопільської та інших областей.

Усі книги найближчими днями надішлють маленьким і юним незрячим читачам в різні куточки України. Загалом надруковано 500 примірників.

«Львівська команда виконала цей проєкт протягом неповних 4-х місяців замість 10 запланованих. І це також дивує! Тож львів'яни вкотре продемонстрували, що немає нічого неможливого: якщо прагнеш чогось досягти – шукаєш шляхи», – додала Оксана Потимко, керівниця проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ