Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові неподалік коледжу ім. І.Труша відреставрували дерев’яну браму

У Львові фахівці відновили історичну браму в будинку на вул. Снопківська, 28. Реставраційні роботи виконували у межах міської Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках.
Фото - ЛМР

Як повідомляють в ЛМР, 30% від вартості робіт оплатили мешканці. Окрім столярних робіт, майстри відновили засклення та виготовили нові ґратки і дверні ручки.

«У відновлених дверях важко впізнати ті, які були тут донедавна. Дверне полотно було пошкоджене від затікання та механічного втручання, а засклення, захисні ґратки на віконцях та дверні ручки було втрачено. Нас чекало багато роботи», – розповів Василь Гришканич, відповідальний за реставраційні роботи.

  Окрім столярних робіт, фахівці встановили відбійники, відновили засклення брами, яке раніше було забите фанерою. Тепер у під’їзд будинку потрапляє природне освітлення.

«Також ми провели дослідження і виготовили нові ґратки та ручки, які за виглядом відповідають тому періоду і стали окрасою дверей», – додав реставратор.

  Як зазначив директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик, загальна вартість реставраційних робіт  становила 65  тис. грн. З цієї суми місто оплатило 70%, а решту – мешканці.

«Цьогоріч місто планує продовжити реалізацію програми відновлення автентичних брам та вікон в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачуються із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці», - додали в ЛКП «Бюро спадщини».

До слова, минулоріч в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 24 брами та 9 вікон. Крім того, з пластикових на дерев’яні замінили ще 11 вікон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ