Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові обговорили концепцію відбудови Музею Романа Шухевича

17 січня відбулось обговорення концепції відновлення музею за участю депутатів Львівської обласної ради, народних депутатів України, представників Львівської ОВА і Львівської міської ради, науковців, директорів музеїв Львівщини, учасників визвольних змагань, – інформує ЛОР.
Фото: ЛОР

Необхідно якомога швидше відбудувати зруйнований ворогом Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі у такому вигляді, в якому він був перед знищенням, і невідкладно законсервувати для збереження вцілілі речі.

Директор комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський історичний музей» Роман Чмелик, відділом якого є музей Шухевича, наголосив, що відбудова музею як пам’ятки історії, де загинув Роман Шухевич, є слушною і треба в цьому керунку рухатися.

«Я вже звернувся до міського голови Львова з проханням передати права забудовника Львівському історичному музею. Адже хто як не музейники знають, як краще відбудовувати музей.

Вважаю, що відбудова музею не виключає того, що в перспективі можемо розглядати побудову музейного комплексу поруч з пам’ятником-погруддям Роману Шухевичу в оновленій версії із сучасними підходами та інклюзивністю», – зауважив Роман Чмелик.

Донька генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича – Марія Трильовська-Шухевич під час обговорення підкреслила, що для неї музей Шухевича є пам’ятником, адже могили Романа Шухевича немає, тому немає куди прийти покласти квіти і помолитися.

«Зруйнований будинок – це конкретне місце, пов’язане з життям Романа Шухевича, тут була його остання штаб-квартира, тут він прийняв останній свій бій. Тому я однозначно за відновлення музею саме на цьому місці, де він і був до зруйнування. До ідеї оновлення музею в інших форматах повернемося після перемоги», – акцентувала Марія Трильовська-Шухевич.

Депутатка Львівської обласної ради Звенислава Мамчур запропонувала створити експертну раду з музейників, науковців, членів родини Шухевича, представників громадськості, які б стежили за процесом відновлення автентичної будівлі музею.

2 січня комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції обласної ради провела виїзне засідання на місці ворожої атаки безпілотниками на Музей Романа Шухевича та ухвалила рішення про його відбудову.

Наразі експозиція Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича доступна онлайн.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 1 січня рашисти знищили музей Романа Шухевича у Білогорщі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ