Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові облаштують «Мистецьку фосу»

Під стінами музею «Арсенал» у Львові облаштовують «Мистецьку фосу» (рів). Тут цілий рік працюватиме виставка ремісництва, чим так завжди славився древній Львів. Можна буде не лише придбати мистецькі витвори, але й дізнатись історію, побачити роботу майстрів, а ще «Мистецька фоса» матимее просвітницьку місію. Про це повідомило Радіо Свобода.

«Мистецька фоса» стане одним із семи об’єктів культурного проекту «Вулицями львівських ремісників».

Ще у 1970 році у Львові почали відновлювати перший оборонний мур, але він був непрохідний і заріс травою. Територія біля бійниць Арсеналу так і «не ожила».

У липні цього року стараннями громадських організацій Львова і за допомогою голландських волонтерів рів перед музеєм розчистили від землі. Несподівано під 30 см шаром виявили старовинну львівську бруківку. У пониженій фосі, між міським муром і Арсеналом, розташується вулиця ремісників. На ній представлятимуть цехові об’єднання, а не окремих митців, ковалів, гончарів, ткачів, золотарів, малярів. Це не реанімування старих традицій ремісництва, а презентація сучасного мистецтва з дотриманням кращих традицій. Найважливіше, що фоса мала б відродити мистецьке середовище Львова.

«Основна з цілей – це Мистецька фоса, що ми хочемо реанімувати повагу до мистецтва. Не може живопис продаватись просто на траві, як на базарі. Це середовище, це мусить бути людина, яка знає автора, розкаже про нього, цього ми добиваємося від Мистецької фоси», – наголосив художник, засновник музею ідей Олесь Дзиндра.

«Мистецька фоса» буде постійно діючою виставкою, а роботи експонуватимуть чи продаватимуть не самі митці, а ті, хто їх добре знає, розуміється на мистецтві, цінує традиції й культуру. Щосуботи хтось із ремісників проводитиме у рові під стінами арсеналу майстер-клас. Тут можна буде опанувати навики ковальства, ткацтва, малярства, а ще здобути знання з історії, навчитись відрізняти справжнє мистецтво від підробок. Головна вимога – це якість витвору. Отож, існуватиме свого роду мистецька цензура.

«Так як вона була завжди. Не лише при радянському союзі. Цехова культура вимагала: якщо ти робиш неякісне, некрасиве, невідповідне, то ти не серед нас. Ми пускатиме тих, хто відповідатиме нашим моральним естетичним критеріям, виробленим у середовищі тих, хто знає культуру Львова, культивує її, хоче бачити Львів таким, яким він був», – каже Олесь Дзиндра.

А відкриється виставка у «Мистецькій фосі», у рові під Арсеналом, Миколаївським ярмарком. На Святого Миколая ще одна культурна подія стане для львів’ян і гостей міста різдвяним подарунком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ