Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Львові обрали переможців конкурсу проектів «Зупинимо корупцію»

Сьогодні, 24 листопада, відбулась прес-конференція, на якій було представлено чотири проекти-переможці конкурсу Міжнародного фонду «Відродження» спільно із Львівською ОДА «Зупинимо корупцію: громадська дія у Львівській області». Серед 37 проектів було відібрано чотири найкращі.

Загалом  для підтримки та розвитку  проектів було виділено 750 тис. грн. Метою конкурсу було сприяння спільним антикорупційним ініціативам громадськості та влади у Львівській області, які мали би системний ефект для зменшення та подолання корупції в області.

«Зараз йдеться про надзвичайно важливу для України ініцітиву -  це боротьба  з корупцією. Боротися з корупцією лише точково треба, але це не надто ефективно. Тому ми сподівалися, що буде така низка проектів, яка охопить наймасштабніші прояви корупції і це дасть результат», - розповів виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження»  Євген Бистрицький.

 «На конкурс було подано 37 проектів, він тривав у два тури. До другого туру дійшло 8 проектів, але переможцями стали лише 4», - зазначила Оксана Дащаківська, керівник Західноукраїнського представництва МВФ.

Діяльність у межах підтриманих проектів буде спрямована на зниження рівня корупції у перевірочній роботі органів ДФС Львівської області, створення системи раннього попередження корупції, зниження рівня побутової корупції та залучення громадськості до процесу  виявлення незаконних рубок деревини.

Свою чергою Олег Синютка, голова Львівської ОДА, переконаний, що організація цих перших проектів буде «доброю ластівкою» у реалізації таких антикорупційних проектів.

Керівник проекту Асоціації «Кластер Деревообробки та  Меблевого виробництва» Володимир Попович зазначив, що подолання корупції у сфері лісового господарства - один з найбільш пріоритетних напрямків боротьби з корупцією.

«Відтак, зважаючи на досить складне законодавче поле для громадської активності, ми здійснюватимемо громадські заміри лісу, що підлягає рубці, та залучатимемо громадських активісті», - наголосив Володимир Попович.

До слова, цьому проекту  виділили найбільшу суму для розвитку -  340 тис. грн.

Ще одним переможцем, який отримав 180 тис. грн, є Громадське об’єднання Товариство  «Юрій Дрогобич». Його представник Володимир Конздьолка зазначив,  що їхній проект спрямований на органи самоврядування та взаємодію із законом.

«Ми будемо присутні там, де будуть прийматися  рішення, тобто на сесіях  та виконкомах», - наголосив чоловік.

Ще один відібраний проект отримав 160 тис. грн фінансової допомоги – це ГО «Інститут Масової Інформації».  Керівник проекту Ольга Шалайська розповіла, що у їхньому проекті є тренінги для чиновників, які є джерелом традиційної корупції.

«Ми стартуємо вже 10 грудня. Відтак, хочемо усіх запросити у Ратушу, щоб усі разом прочитати Декларацію прав людини.  А вже  18-19 грудня  ми розповідатимемо «Чому корупція – це погано», - сказала Ольга Шалайська.

Четвертий проект-переможець – це ГО «Комітет підприємців Львівщини». Цей проект було  підтримано за умови входження  громадських активістів до складу комісії при ГУ ДФС у Львівській області, яка здійснює розгляд скарг платників податків в порядку адміністративного оскарження податкових зобов'язань.  Даний проект отримав 70 тис. грн.

Нагадаємо, за ініціативи голови Львівської ОДА і Міжнародного фонду «Відродження» у серпні у Львові відбувся круглий стіл представників громадського сектору - неурядових та волонтерських організацій, на якому обговорювались шляхи об'єднання зусиль громади і влади у викоріненні корупції. На основі цього обговорення Міжнародний фонд «Відродження» разом з обласною державною адміністрацією ініціював проведення конкурсу ідей та проектів для протидії корупції на території Львівської області.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ