Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові затвердили проект багаторівневого паркінгу для «Технопарку»

Проект обрали за результатами відкритого конкурсу, участь в якому взяли майже 50 архітектурних студій із усієї країни. Перемогла фірма із Києва.

Технопарк. Що це і де це? 

Технопарк – це девелоперська компанія, що будує у Львові найбільший на Західній Україні Діловий Центр, або Бізнес-сіті. Центр розташується в районі «Скрині» й займатиме 10 сучасних офісних корпусів. До 2018 року обсяг інвестицій у Бізнес-сіті становитиме понад 20 млн. доларів.

Технопарк розташується в районі Приміського вокзалу і "Скрині"

Який паркінг? 

Наприкінці вересня компанія оголосила відкритий конкурс проектів багаторівневого паркінгу на 250 автомобілів. Завдання полягало у тому, щоб спроектувати багатофункціональну будівлю. 

Крім власне паркінгу вона мала містити офісні та комерційні приміщення, простір коворкінгу, а також івент-хол з лаунж-баром та рестораномОстанні три простори мали знаходитись на відкритій терасі.

Літерою "Р" позначено місце, де буде споруджено багаторівневий паркінг

Географія конкурсу

За словами організаторів, архітектори змусили їх неабияк похвилюватися. За 4 дні до кінцевого терміну подання проектів (8 грудня) на адресу організаторів надійшло тільки 4 роботи.

Зате в останній день креслення приходили, мов із рогу достатку. Полтава і Чернівці, Маріуполь та Дніпропетровськ, Харків та Івано-Франківськ, Львів, Жидачів, Тернопіль, Ірпінь… Загалом 48 робіт.

Як зізнався в розмові із журналістом Гал-інфо майбутній переможець конкурсу, він також надіслав свій проект за годину до закінчення терміну.

Журі у нічну зміну 

До складу журі увійшли вісім відомих архітекторів та дизайнерів із Києва, Львова та Дніпропетровська, зокрема, головний архітектор Львова Юліан Чаплинський. Із повним переліком членів журі можна познайомитися за посиланням.

Судді працювали з проектами, не знаючи, хто їхній автор. Анонімність була головною запорукою чесності й неупередженості.

Вибір був непростий, тож журі обирало найкращих у кілька етапів. Спочатку кількість претендентів було скорочено до 17, а тоді до 7. 

Останній вибір дався дуже нелегко. Рішення приймалося вчора аж о 23 ночі.

«Двічі виходили на перекур і перекус, все ніяк не могли наважитися. Річ в тому, що всі 7 робіт були гідними перемоги», – сказав Юліан Чаплинський.

Та обрати таки довелось.

Palamarchuk

Переможцем конкурсу стало київське архітектурне бюро «Паламарчук» на чолі з архітектором Ігорем Паламарчуком. Проект киян виглядав найпереконливіше не лише з точки зору архітектурної форми й естетики, але й з точки зору енергоємності та ефективності.

Проект паркінгу, що переміг в конкурсі
 

«Німеччина, Швейцарія сьогодні задають архітекторам нові стандарти й регламенти. Будинки повинні мати щось на кшталт оболонки й бути подібними на термос. Або на тварину, що, захищаючись від морозу, скручується калачиком. Ми йшли саме цим шляхом», – розповів архітектор.

За його словами, Бюро обрало просту невибагливу форму, але старалось знайти у ній певну матрицю, збитий ритм вікон й пропорцій. 

Представник компанії Технопарк Володимир Гаразд і переможець конкурсу Ігор Паламарчук підписують угоду

«Насправді це дуже складно. Рішення не зразу прийшло», – сказав архітектор, уточнивши, що робота над проектом забрала десь півтора місяці.

Утім, попереду – іще більше. Докладне проектування будівлі триватиме ще біля року. Благо, що Ігор Паламарчук є не тільки архітектором, але й дизайнером, що дає йому змогу детально продумувати інтер’єри. Він прогнозує, що паркінг буде споруджено до 2018 року.

Заохочення для призерів 

Друге місце у конкурсі посіла львівська студія А44. Третє місце – архітектурна майстерня «Форма» із Києва.

Проект, що посів 3 місце

Призери змагання одержали 90 та 60 тисяч гривень премії відповідно. 

Львівська команда "А44" з заохочувальним призом

Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ