Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові атестація працівників поліції ще навіть не почалась

Сьогодні, 18 травня, у Львові відбулась прес-конференція, на якій обговорювали перебіг атестації працівників колишньої міліції у Львівській області. Точніше, активісти намагались привернути увагу громадськості до того, що атестація на Львівщині не відбувається.
фото: Прес-клуб

Як відомо, 7 листопада 2015 року було ліквідовано міліцію і створено Національну поліцію України. Щоб перейти на роботу в поліцію, працівники мають пройти атестацію, яка включає в себе тестування, співбесіду, а в окремих випадках – і поліграф.

Станом на сьогодні процес поліцейської атестації вже пройшли п'ять областей України, це -  ГУ НП м. Києва та Київської області, Центрального апарату МВС, ГУ НП Хмельницької області, ГУ НП Волинської обл., ГУ НП Рівненської обл., ГУ НП Одеської обл.

Коли?

За словами Наталії Шелестак, члена атестаційної апеляційної комісії Південного регіону Національної поліції України, атестація на Львівщині має пройти до кінця червня.

"Станом на сьогодні атестаційні комісії, які б перевірили львівських поліцейських, поки що не сформовані. Однак, за моєю інформацією, у Києві планують включати у ті комісії і львів’ян, хоча коли я була членом атестаційної апеляційної комісії в Одесі, то лише один одесит був представником відповідної комісії, інші - з різних областей України", - зазначила Наталія Шелестак. 

Хто підпадає під атестацію?

Не підпадає під атестацію в.о. начальника ГУ НП у Львівській області (Дмитро Загарія), він має бути призначений за окремою процедурою, також не підпадають бійці спецбатальйону «Львів», працівники Патрульної поліції, викладачі і студенти Львівського державного університету внутрішніх справ МВС України. Усі решта мають пройти атестацію.

За словами  голови громадської ради при ГУ МВСУ у Львівській області Рустама Курбанова, сьогодні невідомо, хто і як буде проводити атестацію у Львівській області.

"Цього не знають ні в  ГУ НП у Львівській області, ні у Громадській раді при Міністерстві внутрішніх справ...", - зазначив Рустам Курбанов.

Також він додав, що Львівську область пропонували атестувати ще в кінці грудня, потім в січні, але  досі цей процес триває. 

"26 лютого цього року представники різних Громадських рад Львова подали до Києва близько 40 заяв, щоб взяти участь у атестаційній комісії. Станом на сьогодні жодної офіційної  відповіді на подані заявки я не отримав. Я дуже розчарований такою позицією Національної поліції", - наголосив Рустам Курбанов.

Що стосується Громадських рад при ГУ НП, то, за словами Рустама Курбанова,  у 2015 Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков  видав незареєстрований в Мінюсті  наказ, згідно з яким усі Громадські ради  при ГУ НП після вступу в дію закону про поліцію мали б бути автоматично розпущені. 

"Ми не погодились із цим, бо цей наказ незареєстрований в Мінюсті, окрім того, Аваков створив Громадську раду при своєму Міністерстві. Таким чином поліція залишилась без громадських рад, а Міністерство отримало громадську раду для міністра», - додав він.

Наталія Шелестак розповіла про свій досвід членcтва в атестаційній апеляційній комісію Південного регіону Національної поліції України.

"В Одесі працювало 14 атестаційних комісій і 2 атестаційні апеляційні комісії.

Кожна атестаційна комісія складалась пропорційно із працівників нацполіції та громадськості. Списки членів комісії висіли безпосередньо перед входом до кабінету: наші прізвища не були навіть оприлюднені на сайті, щоб запобігти тискові на членів комісій. Загалом  процес атестації пройшов дуже достойно", - зазначила Наталія Шелестак. 

За її словами, атестація проходить у два етапи.

"Перший етап - комп’ютерні тести. Вони відбуваються в один день по двох напрямках. Перший – професійний, інший – на загальні здібності.  Тут сумарно можна набрати 120 балів.

Після проходження цих тестів потрібно пройти співбесіду у атестаційних комісіях, тут вже є оцінки від 1-4.

4 бали отримує особа,  яка не пройшла атестації, відтак, її варто звільнити,  3 – це або понизити у посаді, або залишити на тій же,  2 бали – рекомендовано до підвищення, і 1 бал – зашити на посаді. 

Після проходження співбесіди, якщо людина не погоджується, однак набрала внаслідок комп'ютерних тестів більше ніж 60 балів, то вона може подати на апеляцію. Були випадки проходження поліграфу, таку перевірку призначають за необхідності. 

Щодо інструктажу, то нам просто показали документи та протоколи, але жодних інструкцій чи прохань не було. Члени атестаційної комісії, а саме поліціянти отримували гроші за роботу. А от представники громадськості – ні", - додала Наталія Шелестак. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ