Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові організовують новий масштабний концерт "Відчинилося життя"

З нагоди 30-річчя незалежності України, у Львові презентують нову інтегровану концертну програму "Відчинилося життя" за участю незрячих виконавців різного віку зі всієї країни. Концерт відбудеться cьогодні, 25 серпня, о 18.00 год в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото Олена Ляхович

 «Наш концерт присвячений 30-річчю відновленню державної незалежності України. Ми хочемо вчергове прославити нашу країну, гарну українську пісню і музику. Також метою є дати незрячим з різних куточків України вийти на сцену славетного театру і виступити під супровід оркестру.

Ідея проєкту – об’єднання України від крайнього заходу до крайнього сходу та руйнування стереотипів про інвалідність і їх роль в суспільстві. Сьогодні ми стартуємо із концертом у Львові, але вже завтра у нас розпочинається цілий гастрольний тур до Києва, Краматорська і Дніпра», – розповіла Оксана Потимко, засновниця і координаторка проєкту «Відчинилося життя».

Інтегрований концерт відбудеться за участю оркестру Національного театру імені Марії Заньковецької, під орудою народного артиста України Богдана Мочурада та 15 незрячих виконавців різного віку з різних куточків України.

«13 років тому ми зробили такий перший концерт і тоді це планувалось як одноразова акція. Але цей концерт пройшов настільки успішно, настільки сподобався глядачам, що ми проводимо такий інтегрований концерт щорічно. До концерту залучені як і учасники, які виступають кожного року, так і новачки, які вперше вийдуть на велику сцену з професійним оркестром», – сказав Богдан Мочурад, засновник проєкту «Відчинилося життя», головний диригент Національного театру ім. М. Заньковецької.

Вік наймолодшої учасниці проєкту – лише 6 років, вона репрезентуватиме місто Харків і виступатиме у супроводі оркестру Національного театру ім. Марії Заньковецької. Решта учасників проєкту презентують Львів, Полтаву, Кривий Ріг, Мукачево, Рівне, Тернопіль, Харків. Кожен з них виступатиме у супроводі оркестру Заньківчан – єдиного в Україні колективу музикантів, які вже 14-тий рік поспіль співпрацюють з незрячими виконавцями. Особливий гість проєкту – переможниця ТВ-конкурсу «Україна має талант!» Олена Ковтун з міста Полтава.

У програмі концерту – українські та європейські хіти, фольклорні та авторські твори, інструментальна музика, популярні академічні твори.

Концерт організований за фінансової підтримки управління соціального захисту  Львівської міської ради. Організатор заходу – Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Вхід за запрошеннями. Отримати їх можна з 10:00 до 18:00 у будні за адресою: м. Львів, вул. Городоцька, 81, «Фонд реабілітації незрячих», тел. (032) 261-33-18.

Довідка

Заснований у Львові інклюзивний концерт «Відчинилося життя» не має аналогів у інших країнах Європи і в Україні. Виступ оркестру з незрячими солістами є вкрай складним через їх фізичну неспроможність бачити диригентську паличку і, відповідно, вказівки диригента. Заньківчани знайшли алгоритм розв’язання цієї проблеми, зумівши робочий накал і адреналін трансформувати в експресію та емоційне задоволення. Саме тому оркестр Заньківчан першим (і поки єдиним!) погодився на сміливий та іноваційний експеримент під назвою «Відчинилося життя», 14-тий рік поспіль засобами мистецтва об’єднуючи всю Україну і приваблюючи виконавців з-за кордону.

Протягом 2008 – 2021 років відбулося близько 80 концертів проєкту «Відчинилося життя» в різних містах України, Польщі, Угорщини, Швеції, Словаччини, Білорусії, Литви, Молдови. Проєкт об’єднав близько сотні музикантів, співаків, відомих українських і закордонних зірок.

Одними з перших виступ незрячих вокалістів у супроводі оркестру побачили продюсери Макс Паперник, Дмитро Коляденко, Світлана Вольнова, Ігор Кондратюк (Київ, гастролі проєкту в травні 2008 р.). Завдяки цій промоції, виконавців з вадами зору одразу почали запрошувати в національні ТВ-шоу. Зазначимо, що раніше ніхто з іменитих продюсерів не замислювався над можливістю допуску незрячих співаків до національних телевізійних конкурсів: ця ділянка залишалась зоною табу до появи проєкту «Відчинилося життя».

Саме проєкт «Відчинилося життя» відкрив шлях на професійну сцену Зері Кіраджиєвій з Сімферополя (фіналістка ТВ-шоу «Народна зірка» 2009 р.), Олені Ковтун з Полтави (переможниця ТВ-шоу «Україна має талант!» 2010 р.), Івану Ганзері з Харкова (переможець ТВ-шоу «Голос країни» 2011 р.).

Сьогодні ніхто упереджено не сприймає незрячого виконавця на сцені або екрані ТБ: поступово принцип «культура без обмежень» стає нормою для України. Ще один позитивний результат проєкту «Відчинилося життя» – трансформація свідомості чиновників і переміщення мистецьких акцій за участі осіб з інвалідністю з соціальної сфери в галузь культури: якщо перші роки існування проєкту його фінансовим партнером виступали лише органи соціального захисту, через кілька років «відкритими» для проєкту стали й органи управління культури (зокрема, Міністерство культури України та Український культурний фонд).

Детальна інформація і фото/відео з концертів «Відчинилося життя» розміщені на веб-сторінці usi.org.ua та у facebook на сторінці «Інтегрований концерт «Відчинилося життя».

Контактна особа для ЗМІ: Оксана Потимко, засновниця і координаторка проєкту «Відчинилося життя», тел.: (097) 2440684, (050) 0245464.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ