Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові переобрали Президію Ради представників національно-культурних товариств

Учасники також обговорили аспекти Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року.

Напередодні, 2 липня, відбулось засідання Ради представників національно-культурних товариств Львівщини, повідомляють на сайті ЛОДА.

Рада покликана сприяти гармонізації міжнаціональних відносин, задоволенню соціально-культурних потреб національних спільнот Львівської області. 

Шляхом голосування на засіданні Ради переобрали Президію, яка складається з 8 членів і щороку обирається за принципом ротації. 

Головою Ради стала Ірина Евкарпіді – керівниця Західно-Українського грецького національно-культурного товариства ім. К. Корніактоса. Заступником Голови Ради обрано керівницю Львівської міської молодіжно-дитячої громадської організації «Польський ансамбль пісні і танцю «Львів’яни»» Ренату Купич, а Секретарем Ради обрали Гаяне Чгрян – представницю Львівської обласної вірменської общини «Ахпюр». Також до Президії Ради увійши: Амет Бекіров – керівник кримськотатарської громадської організації «Арекет»; Марина Троценко – керівниця Львівської філії товариства литовців України «Медейна»; Світлана Чанкова – представниця Львівського товариства болгарської культури ім. Івана Вазова; Тамара Козак – керівниця Білоруської общини Львівської області; Наталія Толок – керівниця єврейської громадської організації «Західноукраїнський центр «Гілель».

Під час засідання обговорили результати Всеукраїнського «Форуму національних меншин (спільнот) України», який відбувся 7 червня 2024 року в Києві з ініціативи Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. 

Також розглядали деталі Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методології використання мов національних меншин (спільнот) України в населених пунктах, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України, або в яких такі особи складають значну частину населення» від 09.02.2024 № 181 та Постанови КМУ «Про затвердження Порядку визначення переліку населених пунктів, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот) України, або в яких такі особи складають значну частину населення» від 04.03.2024 № 257.

Присутні на засіданні обговорили аспекти Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року, яку прийняли розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.09.2023 № 850-р «Про затвердження Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року».

Метою Програми є створення сталих інституційних умов на загальнодержавному та регіональному рівні для задоволення потреб та ефективної реалізації прав і можливостей осіб, які належать до національних меншин (спільнот) та корінних народів України, а також сприяння зміцненню соціальної стійкості, згуртованості та загальнонаціональної єдності українського суспільства.

Особливу увагу на засіданні звернули на питання організації Форуму національних товариств Львівщини, який у 2024 році повинен відбутися вже удев’яте. Форум національних товариств нашої області вже з 2016 року є майданчиком для обговорення проблем міжетнічного та міжкультурного діалогу, а також представлення культури й традицій представників різних національностей, що проживають на Львівщині.

«Рада національно-культурних товариств Львівщини була і залишається дієвим інструментом діалогу між владою та національними спільнотами в Львівській області. Нам важливо чути кожного представника національних спільнот, які є на Львівщині. Саме в різноманітті традицій нам вдається формувати таке особливе мультикультуральне середовище Львівської області. Наша єдність та однодумність є хорошим прикладом порозуміння, яке дає гарні плоди. Дякую за вашу активність та бажання спільно працювати і реалізовувати проєкти. Переконана, що нашим засіданням та зокрема ідеями, які сьогодні звучали, ми відкриваємо нову сторінку нашої співпраці» - зазначила директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ