Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові перевірили на доступність чотири комунальних заклади охорони здоров’я

11 квітня розпочали обстеження на доступність комунальних установ Львівської обласної ради з метою виявлення недоліків та пошуку розв'язання проблемних питань. Про це повідомляє Львівська облрада.
Фото: ЛОР

Робоча група щодо забезпечення доступності об’єктів майна спільної власності Львівської обласної ради разом з представниками громадськості, депутатами облради, особами з інвалідністю здійснила виїзд у чотири медичні установи: Львівський обласний клінічний діагностичний центр, Львівський обласний центр служби крові, Львівське обласне бюро судово-медичної експертизи, Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню.

Обстеження стосувалося прилеглої території, заїздів, вхідної та інформаційної інфраструктури, сходових маршів, ліфтів, ширини дверей, наявності порогів, стану санітарно-гігієнічних приміщень тощо. Оцінку об'єкта робоча група здійснювала за 71 критерієм, систематизованих в опитувальнику.

«Сьогодні відбувся перший організований виїзд робочої групи. Обстежили чотири заклади медичного спрямування з-поміж найбільших в області. Найбільшу увагу приділили діагностичному центру, який приймає багато відвідувачів. Центр має план з реконструкції прибудинкової території, на який ми, депутати, також звернули увагу.

Власну специфіку праці з відвідувачами мають центр служби крові й бюро судово-медичної експертизи. Ще іншою є специфіка інфекційної лікарні, де пацієнта супроводжують медичні сестри.

Робоча група дослідила багато питань. Проблематику доступу до комунальних закладів нам допомогли з'ясувати представники громадськості, які відстоюють інтереси маломобільних груп населення. Поїздка була дуже корисною, бо також розуміємо, з чим стикаються наші заклади в повсякденній роботі», – сказав Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Львівщині, голова робочої групи Тарас Подвірний.

Серед найрозповсюдженіших проблемних питань, зафіксованих робочою групою, є непристосованість санітарно-гігієнічних приміщень, високі пороги, відсутність інформаційних та тактильних табличок. Усі напрацювання робоча група систематизує, розробивши рекомендації з усунення інформаційних й архітектурних недоліків.

«Маємо розуміти, що будівлі, де розміщені заклади галузі охорони здоров’я у Львові збудовані в різний час. Деякі є памʼятками архітектури. Тому не всі відповідають чинним будівельним нормам. До робочої групи увійшли особи з інвалідністю. Ми разом зафіксували виклики, які маємо подолати. Спільно із колегами-депутатами, з керівниками установ, міською радою Львова та партнерами будемо думати, як швидко виправити ситуацію та де взяти на це кошти», – зазначив член робочої групи, депутат обласної ради Захар Миляник.

Роботу з обстеження обласних медичних закладів у Львові робоча група планує продовжити наступного тижня. Як повідомив Тарас Подвірний, інтерес до аудиту доступності також проявили дві громади у Львівському і Золочівському районі, які звернулися з проханням провести таке обстеження і в них.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ