Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові підписали вступ України до європейської програми «Механізм «Сполучення Європи»

Загальний бюджет програми до 2027 року, включно з енергетичною і цифровою частинами, становить 33 мільярди євро.

Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі Європейського Союзу «Механізм «Сполучення Європи» підписали сьогодні у Львові Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та Єврокомісарка з питань транспорту Адіна Велян.

Угода відкриває можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг, повідомляють в ЛОДА. 

«Як ми збираємось використовувати цю можливість? Перш за все, акцент на розвитку експортної логістики на наших західних кордонах. Йдеться про збільшення пропускної здатності автомобільних та залізничних пунктів пропуску. Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проєктних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору. Паралельно розпочали роботу над підготовкою проєктних пропозицій на наступний рік. Дякую пані Адіні Велян та, загалом, нашим партнерам з ЄС за співпрацю та реальні практичні кроки з інтеграції України в європейський транспортний простір», – заявив Олександр Кубраков. 

Фінансування проєктів, поданих на CEF, передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечать у межах програми. 

«Уперше в історії країна, яка не є членом Європейського союзу, стає партнером в подібній програмі і це означає, що подібні проєкти будуть реалізовуватися надалі. Ми готуємо також інтеграцію України у транспортне середовище ЄС, тому наша співпраця триває та лише поглиблюватиметься. Дякую за підписану угоду, яка надалі спрощуватиме взаємини України з іншими країнами-членами союзу», – зазначила Адіна Велян під час брифінгу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ