Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові пом’януть студентів, засуджених комуністичним режимом під час "Процесу 59-ти"

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич візьме участь у заходах, які відбудуться у Львові 17 січня, у День пам’яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти», повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

17 січня 2011 року, відповідно до рішення сесії Львівської обласної ради від 9 листопада 2010 року № 1349, визнано Днем пам’яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59-ти". У 2011 році виповнюється 70-та річниця від часу проведення у Львові "Процесу 59-ти", або "Процесу другої екзекутиви ОУН".

На виконання рішення Львівської обласної ради розроблено заходи із вшанування пам'яті молодих українців, борців за незалежність України, з якими жорстоко розправилися представники окупаційного комуністичного режиму.

Програма:

Проведення поминальної відправи та урочисте покладання квітів до хреста Меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

12.00 год. - 13.05 год. Меморіал пам'яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Відкриття виставки «Репресії проти української еліти: Процес 59-ти».

13.05 год. - 14.00 год. Музей Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Університетська, 1, головний корпус Львівського національного університету імені Івана Франка).

Довідка:

17–19 січня 1941 року у Львові відбувся гучний політичний судовий процес над 59-ма молодими українцями, переважно студентами львівських вишів. Комуністичний режим обвинувачував їх в антирадянській діяльності та належності до Організації Українських Націоналістів (ОУН). Підсудними були 37 юнаків та 22 дівчини віком від 16 до 30 років – студенти університету, медичного й політехнічного інститутів, а також учні шкіл та гімназій м. Львова. Серед них був і Дмитро Клячківський (псевдо Клим Савур) – майбутній командувач УПА-Північ. У результаті обвинувального вироку 19 студентів було розстріляно, 24 отримали по 10 років позбавлення волі, 15 підсудних – від 4 до 8 років, одну обвинувачену депортовано за кордон. "Процес 59-ти" став справжнім свідченням жорстокої розправи окупаційного комуністичного режиму над борцями за незалежність України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ