Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували абетку для маленьких українців за кордоном

Напередодні, 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, відбулась презентація навчального посібника з української мови як іноземної для дітей 4-6 років (абетка) «Мої друзі». Про це 26 лютого повідомили у Львівській ОВА.

Посібник  «Мої друзі» покликаний допомагати маленьким українцям за кордоном вивчати глибше українську мову та збудувати надійний міст, який єднатиме їх з Україною, є Галина Бойко. 

Автором абетки є  Галина Бойко. 

Навчальний посібник «Мої друзі»  створили на запит педагогів українських освітніх закладів із багатьох країн світу, які констатували гостру нестачу дидактичних матеріалів для дошкільних закладів і початкової школи, що вимагало невідкладного розв'язання. Проблема ще більш ускладнилася після широкомасштабного вторгнення росії в Україну, коли мільйони втікачів від війни, рятуючи свої життя, покинули Батьківщину. 

Тому вихід цієї книги – це вклад Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» (МІОК) у загальнодержавну справу підтримки, плекання української ідентичності українця закордоном з метою запобігти тотальній асиміляції українських дітей та молоді й зберегти їхній зв'язок з Україною.

Організаторами заходу, у якому взяли участь представники з 30 країн світу, виступили Львівська ОВА, департамент освіти і науки ЛОВА та МІОК НУ «Львівська політехніка».

«Абетка дасть змогу дітям не лише покращити знання з української мови, а й відкриє для них Україну як сильну й незалежну державу, частиною якої є кожен із нас від малого до великого», – зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки, кандидат технічних наук Олег Давидчак.

Презентація навчального посібника «Мої друзі» є вже третього важливого освітнього продукту в рамках реалізації Програми посилення ролі української мови, наголосив присутнім директор департаменту освіти і науки ЛОВА Олег Паска та висловив сподівання, що цей чудовий посібник допомагатиме нашим дітям у діаспорі глибше вивчати українську мову.

«Сподіваюсь, що ця книга буде в радість нашим дітям і сприятиме їх більшому залученню до великої української спільноти», – зазначив Олег Паска.

Директорка МІОК Ірина Ключковська повідомила про внесок Інституту у розв'язанні питання збереження української національної тотожності шляхом створення серії підручників з української мови як іноземної (рівні від А1 до С1) та навчального сайту «Крок до України», а також акцентувала на актуальності та важливості виходу такого навчального посібника для дітей, які перебувають за кордоном, як «Мої друзі», який сприятиме тому, що попри різні життєві обставини дитина залишиться в українському просторі буття і завжди триматиме зв'язок з Батьківщиною.

«Ми переконані, що від букви до слова, через текст до вивчення української культури, до вивчення української мови – таким повинен бути шлях наших маленьких українців, їхніх батьків та освітян», – наголосила  Ірина Ключковська.

Авторка книги «Мої друзі», молодша наукова співробітниця МІОК Галина Бойко, розповіла присутнім про тривалу роботу над посібником та пояснила, чому це не просто абетка, а навчальний посібник.

«Бо це комплекс різних вправ та завдань для вивчення, умінь української мови як іноземної», – зазначила пані Галина.

Це навчальний комплекс, до якого входять:

  • «Мої друзі». Навчальна книга. Робочий зошит, частина 1 (А-М);

  • «Мої друзі». Навчальна книга. Робочий зошит, частина 2 (Н-Я);

  • «Мої друзі». Допомога вчителеві, онлайн (на сайті МІОК «Крок до України».

«Ми будемо щасливі навчити й виховати нашого маленького українця закордоном як великого друга України. Тому і назва нашого посібника – «Мої друзі». Це є наші друзі, наші маленькі українці закордоном, які виростуть і стануть великими патріотами нашої країни, будуть зберігати й розвивати нашу мову у різних куточках світу», – додала на завершення презентації Галина Бойко. 

Навчальний посібник «Мої друзі» пройшов апробацію у суботніх та недільних школах Бельгії та Франції. Перші 150 примірників нового посібника буде надіслано в дарунок суботнім та недільним школам Австралії, Аргентини, Бельгії, Бразилії, Греції, Грузії, Іспанії, Італії, Казахстану, Канади, Латвії, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, ОАЕ, Португалії, Румунії, Туреччини, Угорщини, Франції та Чехії.

«Мої друзі» – це цікава пригода в країну української абетки, пісень, віршів, казок та мультфільмів, де кожна дитина зуміє відкрити для себе захопливий світ літер, звуків та нових слів. Вона навчиться грати в нові ігри, розгадувати цікаві лабіринти та загадки.

Сподіваємось, що абетка дасть змогу дітям не лише покращити знання з української мови, а й відкриє щось нове і невідоме про Україну, допоможе краще пізнати нашу країну і полюбити її.

Зазначимо, що проєкт реалізували відповідно до «Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023-2026 роки».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ