Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували документальний фільм "Крим. Оточені зрадою"

2 квітня у Львові в 58 Будинку офіцерів відбулась презентація стрічки «Крим. Оточені зрадою». Прем’єрний показ відвідали військовослужбовці Львівського гарнізону, представники закордонних військово-тренувальних місій, студенти навчальних закладів міста та журналісти.

Відчайдушний спротив військовослужбовців 36 бригади берегової оборони російським окупантам під час анексії Кримського півострова. Події, що відбувались всередині військової частини у кримському Перевальному в ті дні у 2014 році. Унікальні документальні кадри та інтерв’ю з безпосередніми учасниками: усе це увійшло до документальної стрічки, створеної військовим журналістом підполковником Віктором Громом.

– Багато хто гадає, що півострів було здано без жодного спротиву. У суспільстві існують розхожі думки щодо дій наших військових, влади та ситуації із окупацією Криму загалом, – говорить автор фільму. – Моя місія показати суспільству всю складність ситуації. Без прикрашань: як це було тоді, як це відбувалось зсередини оточеної недругами частини. Адже весь відзнятий архів, десятки годин унікального відео вдалося врятувати і вивезти на материкову Україну. Згодом, вже під час участі у АТО зустрічався із деякими учасниками кримських подій, які не зрадили Військовій Присязі. Збирав відомості про долю тих, хто залишився на службі окупантів. І так, крок за кроком, вдалося створити цей документальний кінопроект.

Зазначимо, що до стрічки увійшли ексклюзивні інтерв’ю з очевидцями та безпосередніми учасниками тих подій: Ігорем Воронченком, Мустафою Джемілєвим, Юрієм Головашенком та Віктором Сікозою. У фільмі присутні кадри захоплення та блокування частини з ракурсу, який був недоступний журналістам, що фіксували події анексії українського Криму російськими військами. Увесь час, перебуваючи в блокованій російськими військами частині, Віктор Гром передавав інформацію на материкову Україну.

Сам Віктор Гром – львів’янин. Закінчив Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. А згодом, за фахом «військовий журналіст», і Військовий інститут при Національному університеті «Львівська політехніка» (тепер це Національна академія Сухопутних військ) . Проходив службу в Криму. Після виходу на материкову Україну, Як журналіст Військового телебачення України, Віктор Гром одним із перших вирушив у район проведення АТО, де фільмував українських воїнів та перші перемоги українського війська. Згодом, став на чолі проекту «Будемо жити», який розповідає історії воїнів з непересічними долями. За три роки Віктор Гром разом з командою проекту розповів близько сотні таких історій. Нині Віктор Гром обіймає посаду заступника начальника Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України.

Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України (м. Львів)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ