Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували фотовиставку "Боротьба за Незалежність в об’єктиві"

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/3
У Львівському історичному музеї відкрили виставку світлин львівського фотохудожника Володимира Дубаса, де представили понад 50 унікальних фото, які відображають події становлення незалежної України. Про це повідомили 18 серпня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.

На фотографіях можна побачити В’ячеслава Чорновола, Ігоря Калинця, Леоніда Кравчука, «живий ланцюг» 1990 р., зібрання першої сесії Львівської обласної ради в Оперному театрі, мітинги у Львові у кінці 80-х – на початку 90-х років, повернення Кардинала Любачевського у 1991 р. та багато інших подій того часу.

Як зазначив заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко, світлини з виставки Володимира Дубаса розповідають про важливі сторінки української історії.

"Фотографіями зараз ми захоплюємося не менше ніж картинами, адже вони передають  миті з минулого, які неможливо повернути. Кожна зі світлин цієї виставки є неповторною і відображає певний момент в історії здобуття Незалежності України.

Володимир Дубас – лауреат обласної премії в галузі фотомистецтва ім. Василя Пилип’юка, він був свідком і зафіксував низку подій, які призвели до становлення незалежної суверенної України.   Його фотографії має бачити якомога більше людей. Тому закликаю всіх відвідати виставку, яка у вільному доступі знаходиться в Львівському історичному музеї.

Назва цієї виставки дуже вдала. Бо в боротьбі за незалежність нашої країни у кожного була своя місія. Так є і сьогодні. Кожен з нас на своєму місці має робити усе, що може – на благо нашої держави", - сказав у вітальному слові Іван Собко.

Своєю чергою Володимир Дубас висловив подяку облдержадміністрації, своїм колегам за сприяння в організації виставки, та розповів про окремі світлини.

"Фотографії демонструють події 1987-1991 років. Серія завершується світлиною В’ячеслава Чорновола після референдуму 2 грудня 1991 року. Загалом виставка налічує 56 світлин, за кожною з яких є своя історія", - зазначив фотограф.

Серед гостей заходу були фотомитці, любителі фотографії, представники ЗМІ та громадськості. Привітав Володимира Дубаса і учасник подій початку 90-х Степан Павлюк - депутат Верховної Ради України першого скликання, директор Інституту народознавства НАН України.

Виставка доступна для огляду  в італійському дворику Львівського історичного музею до кінця вересня.

Довідково:

Володимир Дубас – висококваліфікований майстер фотографії, який належить до провідних фотохудожників України. Впродовж 50-ти років професійної творчої праці створив  неповторні світлини з життя Львова, області та України. Його фотографії розповідають про національне відродження, знаних людей міста та країни, спортивне життя краю та мальовничі краєвиди України.

Фотосерія "Де синії гори…" відображає чарівність карпатських гір, свята і будні гуцулів. Ця тематична добірка нараховує понад 500 фотографій, зроблених упродовж 50-ти років, які експонувалися на виставках у США, Японії, Китаї, Австралії, Франції, Іспанії, Бразилії і за які автор отримав чимало високих нагород

Починаючи з 1968 року Володимир Дубас бере активну участь у різноманітних фотоконкурсах та фотосалонах, в Україні та за кордоном, пропагуючи українське фотомистецтво. Його фотороботи експонувалися у 50-ти країнах світу. Є учасником понад 400 міжнародних фотосалонів. 300 з них – під патронатом FIAP (міжнародна федерація фотомистецтва при ЮНЕСКО).  На цих виставках його фототвори відзначалися багатьма спеціальними відзнаками. За ці творчі здобутки Володимир Дубас ушанований міжнародного фотографічного звання ЕFIAP (заслужений художник міжнародної федерації фотомистецтва.

З 1989 року – член Національної Спілки фотохудожників України, з 2005 року – голова Львівської організації НСФХУ, член правління НСФХУ, автор 12 персональних фотовиставок. Зокрема, чималою популярністю у львів’ян та гостей міста користувалася виставка «Футбольні пристрасті», яка експонувалася в дні чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Львівському історичному музеї.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ