Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У‌ ‌Львові‌ ‌презентували‌ ‌вишиту‌ ‌мапу‌ ‌України‌ ‌до‌ ‌Дня‌ ‌незалежності‌ ‌

фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
фото - Софія Ясінь
1/5
Сьогодні у Львові відбулася презентація проєкту "Art Map Ukraine", який об’єднав 70 майстринь з 20 областей України для створення вишитої рельєфної мапи нашої країни. Долучилася до проєкту і учасниця з Ізраїлю, яка має українське коріння.

Про це інформує кореспондент Гал-інфо.

Вишита рельєфна мапа України складається з 70 фрагментів розміром 10х10 см. На полотні використали понад 40 різноманітних технік та понад 40 видів матеріалів.

Організаторками і авторками проєкту «Art Map Ukraine» є вінничанки Ольга Петлюк - дизайнерка прикрас, співвласниця бренду "Olivik jewelry" - та Яна Кравець - художниця-ілюстраторка, графічна дизайнерка. 

Метою проєкту було об’єднати творчих людей, щоб створити щось спільне і дуже масштабне на рівні країни, проявити свою любов і патріотизм, популяризувати дизайнерську вишивку, донести людям її красу через призму отриманого результату.

Участь у проєкті взяла єдина майстриня з Львівської області Марта Стефура. Вона є дизайнеркою прикрас, художницею, учасницею міжнародних виставок, лауреатка і переможниця міжнародних конкурсів, благодійниця та меценатка.

“Дівчата розробили шедевральний підхід. Білий фон на якому вирізняється карта став родзинкою нашої картини, адже усі клаптики та фрагменти білого кольору є символічними. Про кожен написана історія. Також було підібрано еталон кольорів, яких ми повинні були дотримуватись, завдяки чому карта стала єдиним цілим”, - розповідає Марта Стефура. 

Особливістю вишитої карти, окрім частинок білого фону, на яких майстрині змогли передати символічні та патріотичні ідеї, є також таємні послання, які дівчата вишивали на фрагментах ще до початку основних робіт. Вони використовували різноманітні цитати, надихаючі фрази, лозунги, які наповнюють карту змістом зсередини. Серед них: "Процвітай, моя Україна", "Ми єдині", "Крим - це Україна", "Борітеся - поборемо!", "Ти в моєму серці" та ін.

На своєму клаптику львів’янка вишила рядок з відомої пісні Тараса Петриненка “Україна”. 

“Особисто для мене пісня, яка є на рівні з гімном є пісня Тараса Петриненка “Україна”, від якої завжди сльози на очах. Я знала наперед, що буду зашивати саме фразу з цієї пісні, але вагалася між двома рядками: “Тобі не можна не цвісти” та “Мабуть, ще нашими серцями розпалим тисячі сердець”. Однак все ж зашила першу, адже це про нас, Україна повинна цвісти! І судячи з того як хочуть бачити карту в кожному місті, я вважаю, що ми досягли своєї цілі”, - зазначила Марта Стефура

У Львові карту України експонуватимуть до 27 серпня у Львівській ОДА. На День Незалежності України, 24 серпня, під час урочистих святкувань, мапу розмістять біля пам‘ятника Тарасу Шевченку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ