Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові презентували виставку про Анну Валентинович

У Львові презентували тематичну виставку, присвячену народженій в Україні легенді польської опозиції комуністичних часів, співзасновниці профспілкового руху "Солідарність" Анні Валентинович та 39-річчю запровадження воєнного стану в Польщі. Про це повідомили 14 грудня Гал-інфо у пресслужбі ЛОДА.
Фото Львівська ОДА

Експозицію розмістили біля Катедри.

Серед учасників відкриття керівник департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА Роман Шепеляк.

"Ми пишаємося тим, що провідні ролі у цій боротьбі відіграли такі видатні вихідці з України, як Яцек Куронь та Анна Валентинович. Ця героїчна жінка не злякалася ні праці в підпіллі, ні ув’язнення, ані Ярузельського і його хунти. Всю себе вона віддала боротьбі за вільну демократичну Польську державу. Сьогодні маємо нагоду вшанувати ім’я Анни Валентинович тут, в Україні, звідки вона походила і про яку ніколи не забувала", - зазначив він.

На виставці "Героїня двох народів" презентували біографію Анни Валентинович, її кар’єрний шлях та стійку позицію. Частину стендів виставки присвятили «Солідарності» та стану справ у незалежній Польщі.

Довідково:

39 років тому, 13 грудня 1981 року, остерігаючись чергової хвилі загальнодержавних страйків, які організовувало незалежне профспілкове об’єднання "Солідарність", і запобігаючи можливій інтервенції збройних сил СРСР, Голова Ради міністрів генерал Войцех Ярузельський оголосив про запровадження у Польщі воєнного стану, який тривав до середини 1983 року і за цей період загинуло 115 активістів польської опозиції.

Анна Валентинович народилася в українській родині на Рівненщині, а згодом, уже як польська громадянка, стала однією з очільниць руху, що призвів до падіння комунізму в Польщі та став важливою віхою здобуття незалежності Польщі.

Анна Валентинович загинула в 2010 році у смоленській авіакатастрофі разом з президентом Лехом Качинським. Їй було 80 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ