Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентують фіджитал-мапу «Mariupol.Me»

У Львові презентують фіджитал-мапу «Mariupol.Me», яка водночас знаходиться в фізичному та віртуальному вимірах. Мапа має на меті об’єднати всі ініціативи віртуального світу про Маріуполь на одній платформі.

Як повідомили в ЛМР, мапа «Mariupol.Me» – це сучасне рішення, яке покликане об’єднати ініціативи віртуального світу про Маріуполь на одній платформі та створити комплексний фіджітал-проєкт (об'єднання фізичної (Physics) і віртуальної (Digital) реальності, спосіб комунікувати зі споживачем в цих двох світах).

Загалом це 15 проєктів віртуального світу, які є прикладом збереження культурної спадщини. Серед них: копія маріупольського Драмтеатру від «SKEIRON», 3D-тур Художнім музеєм імені Куїнджі, лекція про архітектуру дореволюційного Маріуполя тощо. Робота над наповненням карти продовжується, а ідейники ініціативи сподіваються, що після першої презентації у Львові на карту будуть додані й інші цифрові продукти про тимчасово окупований Маріуполь.

Створення фіджітал-мапи вирішує проблему відокремленості людей, які досліджують наслідки мілітарного впливу і специфіку знищення культурного спадку, працюють над концептами відновлення міста і подекуди дублюють схожі ініціативи, хоча могли б працювати в одному напрямку та посилювати роботу одне одного. А через те, що фахівці не мають єдиної платформи для презентації власних доробків, то часто їхні напрацювання залишаються «прихованими». Особливим є і формат «фіджітал», адже він допомагає поширювати інформацію про проєкт у віртуальному світі та створювати фізичні інсталяції в містах України та світу для привернення уваги до проєкту. Вперше презентація проєкту відбудеться у Львові 1 грудня 2023 року.

Розробка карти була розпочата під час «Хататон 4.0: Ukraine Heritage Edition» від «House of Europe» влітку 2023 року. Над створенням арт-мапи «Mariupol.Me» працюють:

-  Дмитро Бєлопольський – дизайнер і креатор, який народився в Маріуполі, але зараз мешкає в Києві;

- Ярослава Яковлєва – програмна менеджерка, культурологиня, івентерка, викладачка гуманітарних дисциплін, дослідниця культурної спадщини та ідейниця комеморації історії, нині кураторка культурних програм Центру Шептицького, УКУ;

-  Алевтина Швецова – народилася та виросла в Маріуполі, працювала до повномасштабного вторгнення рф журналісткою на місцевому телебаченні, а зараз займається координацією культурних проєктів, які пов’язані з Маріуполем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ