Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентують книгу про права людей з інвалідністю

1 листопада у Львівському муніципальному мистецькому центрі презентують книгу «Історія не без нас: становлення руху за права людей з інвалідністю». Це унікальне для України видання, в якому зібрано 27 історій активістів та активісток. Також на презентації будуть присутні герої та героїні книжки.

«Фактично батьків колись не питали, чи хочуть вони, щоб дитина з інвалідністю жила з ними в родині. Навпаки – підштовхували писати відмови від дітей і просто казали: «Здайте дитину! Ви не зможете з нею впоратися. Здайте!», – згадує активіст руху за права людей з інвалідністю Микола Сварник.

Організатори кажуть, ще років з 30 тому людей з інвалідністю вважали «соціальним тягарем» для держави. Та завдяки боротьбі сотень активісток/активістів вдалося досягти суттєвих змін. Про людей, які боролися і борються за дотримання прав людей з інвалідністю, команда громадської організації людей з інвалідністю Fight For Right за фінансової підтримки Українського культурного фонду підготувала і презентує книгу «Історія не без нас: становлення руху за права людей з інвалідністю».

Уперше в Україні дослідили та висвітлили історію формування громадського руху за права людей з інвалідністю через розповіді його 27 сподвижників і сподвижниць. 

Презентація книги та зустріч із її героями та героїнями відбудеться 1 листопада 2023 року у Львівському муніципальному мистецькому центрі о 18:00. Також можна долучитися онлайн за посиланням.

Про створення книги розкажуть ініціаторки – голова ГО «Fight For Right» Юлія Сачук, експертка з прав людей з інвалідністю ГО «Fight For Right» Ірина Текучова, а також дослідниця, керівниця напряму «Зміцнення спільноти» організації «Fight For Right» і концептуальна редакторка книги Ганна Заремба-Косович. Модеруватиме захід директорка ГО «Fight For Right» Тетяна Герасимова.

У презентації візьмуть участь герої та героїні книги, зокрема:

  • Оксана Потимко – виконавча директорка Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка людей з інвалідністю – УСІ»;
  • Андрій Демчук – чемпіон Паралімпійських ігор та співзасновник проєкту «Доступне кіно»;
  • Сергій Тітаренко – майор Збройних сил України, військовий психолог, допомагає бійцям, які повернулися з фронту;
  • Марина Головіна – перша волонтерка таборів активної реабілітації в Україні, співзасновниця Громадської організації «Всеукраїнське об’єднання осіб з інвалідністю “Група активної реабілітації”».

Онлайн долучаться інші активісти та активістки.

Книга передбачає декілька інклюзивних форматів: окрім повної друкованої версії видано також книгу у форматі легкого читання для людей з інтелектуальними та психосоціальними порушеннями, у вільному доступі також будуть електронна та аудіоверсії книги.

Для акредитації журналістів

Необхідно надіслати листа із зазначенням назви медіа, ПІБ журналістів та операторів, які будуть на презентації та контактним номером телефону на адресу (Ірина Демкович). У темі листа слід вказати «Акредитація на презентацію книги Fight For Right».

Довідка

Громадська організація Fight For Right – правозахисна організація людей з інвалідністю, заснована в 2017 році самими людьми з інвалідністю. Візією організації є світ, у якому кожен і кожна знає та поважає права людини. Учасники ініціативи адвокатують та лобіюють зміни в державній політиці щодо прав людей з інвалідністю, займаються аналітичною, інформаційною та навчально-просвітницькою діяльністю. Більше про діяльність організації можете дізнатись на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ