Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові проведуть архітектурний конкурс: розвиватимуть територію з Винниківським ринком

У Львові проведуть Всеукраїнський відкритий архітектурно-містобудівний конкурс на проєктну пропозицію розвитку території, обмеженої вул. Личаківською, вул. Солодовою та вул. І. Вишенського. За умовами конкурсу буде збережено ринок та дві цінні мозаїки.
Фото - ЛМР

Таке рішення сьогодні, 22 березня, підтримав виконавчий комітет Львівської міської ради. Терміни проведення конкурсу повідомлять згодом.

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, йдеться про територію в історичній частині Львова поруч з важливими для нашого міста пам’ятками. Тож з допомогою конкурсу вдасться знайти краще містобудівне та об’ємнопросторове рішення з врахуванням містобудівної цінності території.

«Для формування завдання детального плану території на цій ділянці згідно з ухвалою Львівської міської ради передбачено проведення містобудівного конкурсу.

Ми попередньо мали практику з проведенням містобудівного конкурсу у районі Погулянка, де місто сформувало дуже чіткі вимоги, зокрема наявність рекреаційних зон, їх збереження з обмеженнями майбутньої комерційної забудови, параметрами, які будуть функціональними в цій локації та дозволять комфортно новому об’єкту вписатися в історичний контекст. Так само і тут.

Ми прописуємо основні параметри, враховуючи історико-архітектурний опорний план. Він одразу дає розуміння висоти та вигляду об’єктів і ще цілої низки вимог у різних точках цієї локації, щоб вони були інтегровані в історичну тканину міста. Окрім того, планується достатня кількість паркомісць на всі комерційні приміщення», – розповів Антон Коломєйцев.

Ще одним важливим аспектом, за словами головного архітектора міста, є збереження ринку. Він може бути різного формату, зважаючи на глобальну реконструкцію та перебудову кварталу, однак, на думку архітекторів, важливо, щоб на цій території залишалась функція ринку – загальнодоступного громадського об’єкта.

Окрім цього, для міста дуже важливим є збереження мозаїк, які є на цій території.

«Там є цінні мозаїки: на одноповерховій частині ринку є об’ємна мозаїка – дуже цікавий приклад з мистецького спадку 80-х років, так само є мозаїка і на стіні житлового будинку. Якісь елементи можуть бути законсервовані і збережені, інші  можуть бути перенесені в нове місце і там відтворені – це вже питання до проєктних рішень. Однак це є важливий елемент, який ми так само в рамках конкурсного завдання будемо прописувати», – наголосив Антон Коломєйцев.

Рішення про проведення конкурсу лише дає старт роботі над завданням, яке сформують найближчим часом. Терміни щодо реєстрації та подачі проєктів будуть відомі разом з оголошенням про початок конкурсу.

«Зараз ми потребуємо ряду передпроєктних досліджень, йдеться про дослідження інсоляції – попадання сонячних променів у житлові будинки, які передбачені нормативними вимогами, щоб не порушити ці вимоги для суміжних житлових будинків. Потрібно провести ці дослідження і тоді вже запускати конкурс», – додав Антон Коломєйцев.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ