Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові провели відразу 2 трансплантологічні операції

Львівські медики в один день змогли провести відразу 2 абсолютно нестандартні для української медицини операції з трансплантології внутрішніх органів. Ідеться про пересадку легенів дорослому чоловікові й серця дитині. Перша операція проводилася спільно з командою польських хірургів, які для цього спеціально приїхали до Львова.

Донором для операцій став померлий від інсульту 54-річний чоловік. Дозвіл на донорство органів було отримано від його дружини. Легені пересадили іншому чоловікові у віці 56 років. Це місцевий житель, який упродовж 10 останніх років страждав від хронічного захворювання легенів. Він залежав від кисневого апарата й 4 роки навіть не міг самостійно вийти з дому. Операцію проводила команда українських хірургів, до якої увійшли І. Гуменний, Р. Домашіч і Ю. Король. Із польської сторони запросили Петра Пасеку. У його послужному списку понад 90 операцій із трансплантації легенів.

Серце було пересаджено 13-річному хлопцю родом із Волині. Проблеми зі здоров'ям у нього почалися ще на початку літа. А останній місяць хлопчик і зовсім провів у реанімації. Стан його довго залишався критичним, і відлік життя йшов на дні. Пересадку серця виконував Борис Тодуров. Йому асистували Г. Ковтун і В. Петров, який є лікарем малюка.

Поштовх до розвитку сфери трансплантології став можливим завдяки нещодавньому прийняттю закону № 418-IX. Він дає змогу узгодити національне законодавство України з міжнародними актами в даній галузі. Можливо, у бюджеті на наступний рік буде навіть закладена певна сума на розвиток трансплантології. Гроші підуть на оновлення технічної бази лікарень, адже за кілька минулих років обладнання безнадійно застаріло.

Це не єдине законодавче нововведення поточного року. Солідне наповнення для бюджету в перспективі передбачає й легалізація азартних ігор. Інвестори вже готові вкладати свої гроші в гральні будинки. Ось тільки поки неясно, чи зможуть вони конкурувати ефективно з віртуальними казино для великих гравців, яких зараз так багато в інтернеті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ