Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові розповіли секрети розпису традиційної писанки

Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
Автор фото Олена Ляхович
1/6
У Львові в читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. І Франка писанкарка Ірина Кметь провела для всіх охочих майстер-клас з розпису писанок. На занятті 8 квітня побував і кореспондент Гал-інфо.

За словами Ірини Кметь, важливо, з якими думками ви малюєте писанку і який сенс закладаєте в кожний візерунок і в кожний символ. Адже писанка – це своєрідне закодоване побажання та настанова для людини.

«До сьогодні збереглись народні записи переконань і вірувань щодо розпису яйця. Кажуть, якщо з писанкою простояти в церкві всю ніч під час Великодньої служби, то така писанка буде зберігатись 10 років. Тому вже за декілька днів  маємо можливість перевірити правдивість народних вірувань», – розповіла Ірина Кметь.

Також майстриня відкрила ще один секрет: «Для того, щоб писанка зберігалась якомога довше, перед початком розпису, яйце потрібно  покласти в пічку на мінімальну температуру, орієнтовно на 15 хвилин. Це дозволить продовжити термін зберігання писанки, і позбавить в подальшому від неприємного запаху».

Ірина Кметь звернула увагу на те, що варто розрізняти писанку і крашанку: «На Великдень до кошика ми кладемо писанку та крашанку. Писанка, виготовлена зі справжнього «живого яйця», слугувала лише як оберіг. Натомість крашанку – варене яйце, яке ми забарвлюємо один колір, можна їсти.

Усім присутнім майстриня запропонувала ознайомитись з традиційним розписом писанок – воскова технологія, яка найбільш поширена в Україні. Але зазначила, що сьогодні поширюється також і авторський розпис яєць.

 «Покрокова інструкція розпису писанки».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ
Загрузка...