Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Незламні матусі» та вихованці центру «Рідні» готуються до Великодня

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
Цього року мешканки центру «Незламні матусі» та вихованці центру соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» малювали писанки разом із майстрами. Окрім писання великодніх яєць, учасниці поділилися великодніми традиціями своїх регіонів. Про це повідомляє ЛМР.

Десятирічна Вероніка у центрі «Незламні матусі» живе із мамою та маленькою сестричкою. Приїхали із Херсону. Дівчинка каже, що вдома писанки писала бабуся, а ще вишивала їх бісером.

«Це було так радісно, бабуся з мамою сідали і малювали писанки. Я лиш раз їм допомагала, бо була ще дуже маленькою. Бабуся у Херсоні. Я так за нею сумую, і за тими часами, як ми були разом», – ділиться Вероніка. 

Ірина приїхала у центр вагітною з трьома дітьми та мамою з інвалідністю. Їхній дім у Херсоні повністю зруйновано. У лютому жінка стала мамою вчетверте. Каже, що писала писанки вперше, і тепер робитиме це щороку, щоб передавати традиції дітям.

«Втративши дім, я особливо гостро розумію, наскільки важливо берегти традиції, передавати їх з покоління в покоління. Дуже важливо, щоб діти розуміли це, навчалися і передавали вже своїм дітям. Бо це наша ідентичність. А ще тепер я досліджуватиму орнаменти, які наносили на писанках у Херсоні», – говорить жінка.

Маленька Соломійка приїхала до Львова з Херсону. Малює писанки вже не вперше. Цього разу малювала їх з мистецтвознавицею Катериною Кіт-Садовою, дружиною міського голови Львова. Пані Катерина каже, що писати писанки для неї звична і улюблена справа, а вдома має їх чималу колекцію, а також має улюблений орнамент писанок.

«Люблю на писанках накрапувати – робити такі крапанки, і тоді воно виходить і красиво, і легко. Як лемківські такі цяткування. Пишемо писанки щороку, хлопці вже питалися, коли будемо писати», – каже Катерина Кіт-Садова.

Такий майстер-клас провели у центрі «Незламні матусі» вперше.

«В часі, коли ми боремося за нашу ідентичність, за право бути українцями, дуже важливо передавати наші українські традиції молодому поколінню, щоб вони мали змогу їх берегти і передавати іншим поколінням», – зазначає майстриня Анастасія Галушко, організаторка дозвілля Благодійного фонду «Голоси Дітей», писанкарка.

В міському управлінні «Служба у справах дітей» додають, що такі передсвяткові та святкові заходи мають на меті подарувати ще більше відчуття дому жінкам та дітям, які змушені були покинути рідні домівки через війну.

«Ділимося нашими традиціями, із захопленням слухаємо про те, як святкували свята вони і які мають традиції. Розуміємо, що далеко від дому дуже сумно саме у період свят. У жінок там залишились рідні, за яких вони постійно хвилюються, у когось чоловіки боронять країну на фронті. Робимо усе, щоб їм було затишно та добре, і свята були в кожної нашої незламної мами», – каже Володимир Фридрак, керівник управління «Служба у справах дітей» Львівської міської ради. 

Довідка

Центр «Незламні матусі» збудовано у липні 2022 року коштами Червоного Хреста. Центр збудували для вагітних та породіль, які врятувались від війни. Аналогів йому немає в Україні. У кожному будинку – по 13 кімнат. Одночасно тут може проживати 100 осіб. Бути тут жінка може від періоду вагітності і до року дитини.

За період з дня відкриття центру, підтримку та допомогу надали понад півсотні жінок та дітям. Зараз у центрі проживає 9 жінок та 18 дітей. Усі вони зі східних регіонів України.

Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» заснували Львівська міська рада та благодійний фонд «Рідні». Це одне з перших місць в Україні, де створено всі умови для соціального захисту дітей, яких вилучили з сімей. У центрі діють відділення термінового влаштування та підтримки сім’ї.

Фонд «Рідні» безкоштовно передав повністю укомплектоване приміщення з ремонтом та обладнанням, і надавав консультаційну, організаційну та правову підтримку. При центрі діє філія фонду, де проводять заняття з математики, арттерапії, англійської мови та музичної терапії. Зараз у центрі перебуває 19 дітей, віком від 2 до 18 років.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ