Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові стартував Місяць авторських читань

Сьогодні, 5 липня, у Львові стартував Місяць авторських читань, який триватиме до 4 серпня. Цьогоріч загалом у п'яти містах, які беруть участь у Місяці читань - Брно, Вроцлав, Острав, Кошіце та Львів, відбудуться 62 літературні зустрічі, 450 годин читань. Країна гість цього Місяця - Грузія.

Авторські читання відбуватимуться щодня о 19:00 у мистецькому об'єднанні «Дзиґа». Там виступатимуть українські, польські, чеські та словацькі автори, а о 20.30 – можна буде зустрітись з гостями фестивалю, грузинськими письменниками.

Сьогодні о 19:00 відбудуться читання Віце-президента Українського центру міжнародного ПЕН-клубу Миколи Рябчука: "Психотерапевт постколоніалізму". 

МАЧ

Микола Рябчук  публіцист, журналіст, кандидат політичних наук, перекладач, прозаїк. Пише статті українською, англійською, німецькою, польською, російською. Перекладає із англійської та польської. Інженер-електромеханік за першою освітою, навчався у Львівській Політехніці (1977), філолог – за другою, здобутою у 1988 році в Літінституті імені М. Горького у Москві.

Одну із останніх нагород, медаль «Bene Merito», отримав за внесок в українсько-польське порозуміння.

Автор книжок «Потреба слова», «Зима у Львові», «Від Малоросії до України: проблеми запізнілого націєтворення», «Дві України: реальні межі, віртуальні ігри», «Каміння й Сізіф», «Сад Меттерніха», «Постколоніальний синдром: спостереження» та ін.

О 20:30 - почесний гість із Грузії Дато Турашвілі: "Джинсове покоління".

МАЧ

Дато Турашвілі народився у 1966 році в Тбілісі.

В місцевому університеті та університетах Лондона та Мадрида вивчав літературу, кіно та історію мистецтв, у драматургії його наставником був відомий грузинський сценарист Ерлом Ахвледіані. Окрім сценаріїв, Турашвілі пише романи, оповідання та театральні п’єси, працює також художнім перекладачем із російської, англійської та іспанської мов. Перший роман «Втеча з СРСР (Джинсове покоління)», забавна історія групи молодих людей, які стали жертвами закритого радянського режиму. Роман, заснований на реальних подіях, відразу став грузинським бестселером. Окрім письма, автор бере участь у гірських походах на Кавказ, до Гімалаїв і Анд, частина його творчості присвячена подорожам і пригодницьким історіям. Його твори були перекладені понад десятьма мовами, двічі він отримував літературну нагороду «Саба».

Місяць авторських читань (МАЧ) - найбільший центральноєвропейський літературний фестиваль, який був заснований у 2000 році у Брно, з часом поширився і в інших містах. У 2015 році почесним гостем була була Україна.

Детальніше із програмою можна ознайомитись за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ