Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові стартував ювілейний, 30, Lviv BookForum

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/4
4 жовтня у Львові стартував ювілейний, 30-й, міжнародний літературний фестиваль BookForum. Від сьогодні і до 8 жовтня на відвідувачів чекає маратон подій: панельні дискусії з письменниками та інтелектуалами, зустрічі з іноземними гостями, презентації книжкових новинок, Ніч поезії і традиційний книжковий ярмарок. Всі запрошують долучатись, адже вхід на усі події фестивалю та, зокрема, ярмарок безкоштовний, - інформує пресслужба ЛМР.

«Минулого року через початок великої війни ми змінили формат: у зв’язку з безпековими обмеженнями він був закритим і більшість людей могли долучитись до нього лише онлайн. Цьогоріч ми знайшли можливість зробити нашу подію більш відкритою та повертаємо улюблений всіма ярмарок. А ще цього року завдяки партнерам нам вперше вдалося зробити BookForum повністю безкоштовним для відвідувачів.

Оскільки ми продовжуємо жити в умовах війни, фокусна тема цього форуму не могла бути іншою. Ми будемо говорити про ті кроки, які ми маємо зробити, щоб після перемоги мати більше шансів на справедливість. Ми будемо вивчати приклади Руанди, Балкан, Другої світової війни, як в них складались трибунали після війни і як відбувалась відбудова. Хоч ми й літературний фестиваль, але ми повинні фокусуватись на політичних темах, бо це наша реальність», — розповідає Софія Челяк, програмна директорка Lviv BookForum.

30-й Львівський міжнародний BookForum відбувається за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)», а також Open Society Foundation та Львівської міської ради.

«30 років кожної осені ми збираємо всі разом і думаємо про майбутнє, читаючи добрі книжки. Цей рік не став виключенням, адже без BookForum Львів – не Львів. Це один з ключових брендів нашого міста і ми дуже вдячні організаторам за те, що роблять цю історію», — сказав під час відкриття форуму мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, 30-й Lviv BookForum підготував понад 150 подій. Усіх охочих запрошують розділити фестивальний вікенд наживо у Львові та онлайн (трансляція українською відбуватиметься на сайті BookForum, англійською — на платформі діджитал-партнера Hay Festival).

Ключова тема 30-го Lviv BookForum — «Перепис майбутнього»: життя, щастя і культура під час та після війни. Також під час фестивалю відбудеться церемонія нагородження лауреатів Премії «Зустріч» за участі Софії Андрухович, — лауреатки премії 2023 року за роман «Амадока».

Переглядайте календар усіх заходів BookForum на сайті.

Події 30-го BookForum відбудуться на декількох локаціях у центрі Львова. Основний простір — «Порохова вежа», що на вул. Підвальній, 4. Тут же, у сквері поруч, 6–8 жовтня з 10:00 до 19:00 відбуватиметься книжковий ярмарок. Цього року вашій увазі презентують книжкові вітрини понад 50 видавництв, а також буде 2 колективних стенди — «Комікси» та «Книжки про російсько-українську війну».

Окрім цього, івенти Lviv BookForum відбуватимуться:

  • Артцентр «Дзиґа»: верхній зал (вул. Вірменська, 35)

  • Інститут народознавства НАН України / Музей етнографії та художнього промислу (пр. Свободи, 15)

  • America House Lviv (вул. Академіка Гнатюка, 2)

  • Львівська обласна бібліотека для дітей (вул. Винниченка, 1)

  • Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука (Площа Ринок, 9)

  • РадіоГараж (вул. Князя Романа, 6)

  • Книгарня Є (пр. Свободи, 7)

Дитяча програма Lviv BookForum містить у собі книжкові презентації, майстер-класи, квести, ігри тощо. Куди піти з дітьми й чим поповнити бібліотеку, дивіться на сайті фестивалю за фільтром «Дитяча подія».

Одна з найулюбленіших подій Lviv BookForum — Ніч поезії та музики. Цього року творчість лунатиме в стінах Львівського театру ляльок (Нижній зал). Учасники: Світлана Поваляєва, Ярина Чорногуз, Павло Вишебаба, Остап Сливинський, Галина Крук, Катерина Міхаліцина, Олена Гусейнова, Григорій Семенчук, Ульріке Альмут Сандіг (Німеччина), гурти «Пиріг і Батіг» та «Landschaft».

Відео: Андрій Андрух

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ