Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові у співпраці з мешканцями розпочали реставрувати балкон у будинку-пам’ятці

У Львові у межах програми співфінансування розпочали роботи з реставрації балкона на головному фасаді понад 100-річного будинку-пам’ятки архітектури на вул. Кирила і Мефодія, 29. Реставраційні роботи планують виконати до кінця літа цього року.

Про це повідомляють в ЛМР. 

Виконавцем програми є ЛКП “Бюро спадщини”, а координатором – міське управління охорони історичного середовища. Як розповіли у Бюро спадщини, заявку на реставрацію цього балкона мешканці подали ще до початку війни. Тоді ж було виготовлено і проєктно-кошторисну документацію. Однак, через війну, дію програми було призупинено, роботи на цьому об’єкті вдалось розпочати тільки цьогоріч. Перед цим фахівці ще коригували проєктно-кошторисну документацію.

За словами керівника  підрядної організації «СпецРеставрація» Руслана Кужика, балкон є в незадовільному стані. «Одна консоль вже впала, інша може впасти у будь-який момент. Так виглядає, що балкон був пошкоджений ще в час ІІ світової війни. Частина перил постріляна, частини просто немає. Також там тріснула плита», - зауважив Руслан Кужик .

Загальна вартість реставраційних робіт на цьому об’єкті складає 212 тис. грн. З них внесок мешканців – 10 тис.грн.

«Балкони є у власності мешканців, вони повинні відчувати свою відповідальність за їх збереження і їхня частка співфінансування, як на мене, є достойною. Місто намагається підтримати людей в цьому, навіть в час війни, дофінансовуючи роботи. Тому, такою програмою потрібно активно користуватися», - говорить керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

З нею погоджується і власниця квартири, де розпочали реставрувати балкон, - мисткиня, живописиця, графікиня Людмила Лобода. Жінка зазначає, що заявку на реставрацію балкона подала, як тільки дізналася про програму співфінансування. «Треба рятувати, реставрувати. Без цієї програми я б не змогла цього зробити. Адже вартість робіт є значною», - сказала Людмила Лобода.

Цікаво, що раніше завдяки участі пані Людмили у програмі облаштування внутрішніх дворів cпільного українсько-німецького проекту "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова", у цьому будинку облаштували внутрішній дворик. Також у її квартирі збережені автентичні вікна, частину з них вона відреставрувала.

Керуюча справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва наголошує, що у проєкті  співфінансування реставрації балконів важливими є два моменти – готовність до  співпраці та вміння брати відповідальність на себе. «Кількість людей, які взяли на себе відповідальність за будинок, за історію, за Львів і виявили бажання долучитися до програми, зростає.  Наші львів'яни вміють це робити і ми бачимо позитивний результат навіть в таких речах як програма співфінансування, як відповідальність за власний будинок, за власне житло, за історію, за архітектуру Львова», - зауважила Наталія Алєксєєва.

До слова, готову необхідну документацію на реставрацію мають 14 об’єктів. Також у програму цьогоріч прийняли ще 12 нових заявок. Відкрити наступний прийом заявок планують восени. 

«На цьому етапі нам важливо вибудувати добру комунікацію між учасником програми, підрядником та нами, оскільки в учасників виникає багато запитань щодо реставрації, вони особисто спостерігають процес. Нам з підрядником важливо завчасно виявляти потенційні ризики, щоб реставрація пройшла як найкраще і у всіх сторін формувався позитивний досвід.  Наразі Бюро акцептувало 12 заявок, які відповідали умовам. Ті мешканці, які бажають прийняти участь у Програмі, повинні ознайомитися з умовами, узгодити цей намір з сусідами та підготувати повний пакет документів. Новий набір заявок попередньо планується восени, щоб всі охочі могли підготувати обовʼязкові додатки.Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці Співфінансування», - зазначила керівниця ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

За словами керівника Бюро спадщини Павла Богайчика, цьогоріч у межах програми співфінансування у Львові планують відреставрувати 3 балкони на вул.Нечуя-Левицького, 3 балкони на вул.Зарицького та 2 балкони на вул.Огієнка. А також - закінчити реставрацію двох балконів на вул.Гоголя, 10.

Додамо, програма співфінансування передбачає реставрацію, ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини м. Львова. Вона  була затверджена у 2019 році та діяла впродовж 2020-2021 років. Тоді, у співпраці з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул. Стецька, 4. У 2022 році, з початком повномасштабної війни, програма була призупинена. Минулоріч дію програми відновили.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ