Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться IV Фестиваль сучасної драми

У Львові відбудеться IV Фестиваль сучасної драми: презентуватимуть п’ять п’єс сучасних авторів

З 5 по 7 квітня 2024 року на камерній сцені Національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької вчетверте відбудеться Фестиваль сучасної драми. В рамках Фестивалю відбудуться перформативні читання п’яти п’єс сучасних українських драматургів, які торкаються у власних текстах тематики війни. Вхід – вільний, за умови попередньої реєстрації.

Організатором фесту є Національна спілка театральних діячів України (НСТДУ), цьогорічним партнером і співорганізатором – Національний театр імені Марії Заньковецької. П’єси були написані торік на «ІV Лабораторії драматургії НСТДУ: Як писати про війну», кураторами якої були відомі і популярні українські драматурги Павло Ар’є та Лєна Лягушонкова. П’єси були написані влітку, допрацьовувалися восени, набирали сили взимку, аби бути прочитаними навесні. Бо навесні мають квітнути не тільки сакури в Ужгороді, а й українська сучасна драма у Львові!

У програмі читання таких п’єс: «Параскева» Ольга Мацюпи (5 квітня, 18:00), «Стара, товста, розумна» Ганни Захожої (6 квітня, 15:00), «Варвари цибулевої масті» Катерини Пенькової (6 квітня, 16:30), «Ґражда» Олега Михайлова (7 квітня, 15:00), «Виживуть тільки пам’ятники» Оксани Гриценко (7 квітня, 17:00).

Режисерами читань є молоді українські режисери з різних театрів України: Дмитро Леончик (Чернівецький театр імені О. Кобилянської), Валентин Гура (студент-режисер Харківського університету мистецтв імені І. Котляревського), Ігор Білиць (Львівський театр імені Марії Заньковецької), Ірина Ципіна (Перший театр), Дмитро Некрасов (Сумський театр імені М. Щепкіна). Кураторки проєкту: Ольга Байбак, Аліна Рашко. Креативна директорка Національного театру імені Марії Заньковецької та кураторка фестивалю Аліна Рашко зазначає: «Це соціальні тексти, які торкаються не тільки теперішньої російсько-української війни, але і непроговорених, невідрефлексованих тем нашої історії, і нашого майбутнього після Перемоги. Адже писати про війну зараз – це не буквально описувати наш теперішній досвід.

Драматурги, тексти яких будуть представлені на Фестивалі – це не дебютанти, а сучасні знані автори, які представляють нас на міжнародній арені, адже їхні тексти, ставляться у театрах України та за кордоном».

Після читань заплановане обговорення з експертами та глядачами. Обговорення п’єс і тем, яких вони торкаються, не менш важлива частина фесту, аніж самі читання. Захід буде цікавий у першу чергу режисерам, керівникам театрів, акторам, завідуючим літературними частинами, а також всім, кого цікавить сучасна драматургія.

Фото: https://drive.google.com/drive/folders/1q7_ZJXKqug01IeojKR0sJEII_8qrDdzc?usp=sharing

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ