Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудуться Дні сучасного польського кіно

29 березня – 2 квітня уже втретє в Україні відбудуться Дні сучасного польського кіно. У рамках цьогорічних Днів кіно будуть представлені найцікавіші польські фільми, створені протягом останніх двох років. Окрім Львова, фестивальні покази відбудуться у Одесі, Харкові і Києві. Повідомили „Гал-іnfо” організатори фестивалю.
Вперше, окрім традиційних організаторів – Польського Інституту у Києві та Інституту імені Адама Міцкевича у Варшаві, фестиваль буде проходити за підтримки Української кінофундації (UCF) та Польського інституту кіномистецтва (PISF). У рамках угоди між Українською кінофундацією та Польським інститутом кіномистецтва заплановано проведення Фестивалю українського кіно в Польщі у вересні цього року.
На Днях польського кіно у Львові будуть представлені п’ять різних за жанром і тематикою кінострічок.
Головною подією стане українська прем’єра нового фільму культового режисера Анджея Вайди «Катинь» – номінант на премію «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Саме ця стрічка відкриватиме Дні польського кіно 2008 у Львові 29 березня.
У цьогорічній програмі Днів польського кіно буде представлено низку яскравих дитячих образів. Зокрема, у фільмі „Штучки” (2007, реж. Анджей Якімовський) поштовхом до розвитку історії стала спровокована шестирічним Стефеком низка дрібних  подій, яка, як гадає хлопець, дозволить йому наблизитись до батька, котрий залишив матір заради іншої жінки. За твердженням авторів: „Це фільм про автомобілі, жінок і кохання”. Картина здобула низку міжнародних нагород, зокрема нагороду ім. Сергія Параджанова на МКФ у Тбілісі та Гран-прі „Золоті леви” на фестивалі польських художніх фільмів у Гдині. Тонким відчуттям гумору, позитивними вібраціями і магією цей фільм близький до „Жасмину” (2006, реж. Ян Якуб Кольський). У „Жасмині” світ представлено очима п’ятирічної дівчинки Ґені, дочки реставраторки, яка потрапила до дивовижного монастиря, де монахи наділені незвичайними рисами. Кожен з них має власний фруктовий запах – один пахне черемхою, другий – черешнею, третій – сливою, і цим ароматам притаманні особливі властивості.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ