Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся форум рад ВПО

На Львівщині органи місцевого самоврядування створили понад 10 рад внутрішньо переміщених осіб.

Новини про найліпші досвіди і практики залучення внутрішньо переміщених осіб у життя територіальних громад окремих регіонів повинні дуже швидко ставати надбанням усієї країни. На цьому наголосила DailyLviv.com регіональна координаторка БО БФ "Стабілізейшен суппорт сервісез" Оксана Яковець, одна з організаторок проведення жовтневого форуму рад ВПО у Львові.

На Львівщині офіційно зареєстровані понад 250 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більше - лише в Києві. У Львівській територіальній громаді стали на облік 107 500 ВПО.

"Нове життя переселенців залежить від взаємодії громадського сектору, бізнесу, місцевої влади. І від активності, ініціативності, готовності внутрішньо переміщених осіб бути учасниками розробки місцевих політик, - каже Оксана Яковець. - Одним з інструментів співпраці стають Ради ВПО. На Львівщині органи місцевого самоврядування створили понад 10 таких рад. Створена вона також і при обласній військовій адміністрації".

"Головною метою форуму було виробити спільне бачення шляхів ефективної співпраці Рад ВПО, їх комунікації й поділитися позитивним досвідом розробки стратегій й проєктів для дієвої допомоги переселенцям", - зазначила директорка з правових питань БО БФ «Стабілізейшен суппорт сервісез» Валерія Вершиніна.

Наприклад, у Львівській територіальній громаді внутрішньо переміщені особи долучені до участі у кількох місцевих соціальних програмах:

- Програмі сприяння розвитку підприємництва у Львівській міській територіальній громаді на 2023-2025 роки.

- Комплексній програмі підтримки учасників антитерористичної операції/ООС та членів їхніх сімей, постраждалих учасників Революції Гідності та членів їхніх сімей, членів сімей Героїв Небесної Сотні та деяких інших осіб-мешканців Львівської міської територіальної громади;

- Програмі соціального захисту дітей, які хворіють на рідкісні (орфанні) захворювання;

- Програмі безоплатного харчування дітей та учнів у закладах освіти Львівської міської територіальної громади на 2023 рік;

- Наданні щомісячної доплати до пенсії особам-мешканцям Львівської міської територіальної громади, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років;

- Впровадженні ідентифікаційної картки львів’янина - учасника антитерористичної операції.

Задля реалізації внутрішньо переміщеними особами, які перебувають на обліку в ЛМТГ, права на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні учасники форуму рекомендували внести відповідні зміни до Статуту територіальної громади міста Львова, затвердженому ухвалою Львівської міської ради від 07.12.2017 №2667.

А з метою усунення перешкод для отримання пільг і допомог внутрішньо переміщеним особам, які перебувають на обліку в ЛМТГ, необхідно також внести зміни до нормативно-правових актів, що визначають порядок надання пільг і допомог окремим категоріям населення Львівської міської територіальної громади:

- Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської міської територіальної громади;

- Положення про надання одноразової матеріальної допомоги на виконання депутатських повноважень для мешканців Львівської міської територіальної громади.

Ці поради випливали, зокрема, і з методичного посібника, укладеного групою юристів і експертів БФ "Стабілізейшен суппорт сервісез" у партнерстві з Міністерством реінтеграції України, Міністерством цифрової трансформації України в межах програми "Єднання заради дії" та за підтримки IREX.

Посібник став корисним для внутрішньо переміщених осіб, представників громадських організацій та фахівців органів влади, які дотичні до надання соціальних, адміністративних, юридичних послуг тим, хто постраждав від військової агресії РФ проти України.

У цій збірці, що містить 12 розділів, подана розширена інформація про послуги та механізми надання допомоги, призначення соціальних виплат, надання публічних послуг, спеціальних статусів, виплати пенсіонерам, житлові питання, права дітей.

Фахівці, які працюють з ВПО, одержали в одному збірнику понад 80 нормативно-правових актів, які необхідні для надання громадянам консультацій, порад, рекомендацій щодо державних послуг для переселенців і процедури їх отримання.

Такий методичний посібник став необхідним насамперед для Рад ВПО.

На форумі у Львові наголосили на тому, що сьогодні одне з важливих завдань - поновити доступ до реєстрів та сприяти ВПО в отриманні адміністративних послуг, у тому числі у цифровому форматі.

Форум мав назву з подвійним змістом - "Змі(ц)нюємо Україну!";, тому що зараз змінювати і зміцнювати державу допомагають також самоорганізація внутрішньо переміщених осіб та їхня активна співпраця з органами місцевого самоуправління.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ