Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся національний діалог щодо розвитку менторських програм

Фото: Мінсоцполітики
Фото: Мінсоцполітики
Фото: Мінсоцполітики
Фото: Мінсоцполітики
Фото: Мінсоцполітики
Фото: Мінсоцполітики
1/3
У Львові відбувся дводенний національний діалог "Об'єднані наставництвом", присвячений розвитку та вдосконаленню системи наставництва в Україні. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

Представники громадських організацій, державних установ, наставники та їхні підопічні зібралися, аби обговорити актуальні проблеми у сфері та напрацювати план їх вирішення.

“На жаль, в Україні нині понад 5 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування все ще проживають в інституціях. І ми розуміємо, що не всі з них до свого дорослішання зможуть знайти родину, яка прийме їх і огорне своєю турботою. Тож для кожної цієї дитини потрібен принаймні друг, людина, яка допоможе розібратися з усіма труднощами дорослого самостійного життя”, — зазначила у своєму відеозверненні до учасників заходу Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Міністерка також наголосила, що наставництво – це дуже відповідальний вид волонтерства. Адже йдеться про тривалий супровід дитини з інституційного закладу. Наставник може навчати підопічного, як вести побут, готувати їжу, робити закупи в магазині, допомагати з домашніми завданнями, поговорити про вибір професії тощо. 

“Ми бачимо, як змінюються діти, коли поруч з'являється небайдужий дорослий: вони починають мріяти, ставити цілі та досягати їх. Звісно, ми не можемо миттєво забезпечити сімейне оточення для кожної дитини, особливо в умовах війни, але ми робимо важливі кроки в цьому напрямку. Наставництво стало одним із наших найефективніших інструментів на цьому шляху”, — акцентувала голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова.

Аби стати наставником треба звернутися до центру соціальних служб, подати необхідні документи, пройти курс підготовки, отримати дозвіл на знайомство з дитиною і встановити з нею контакт, а потім підписати договір про наставництво, де будуть прописані права і обов’язки сторін. І після цього можна починати свій шлях наставництва.

“Як випускник інтернату, я можу з упевненістю сказати, що наставництво стало для мене справжнім порятунком. Важливо мати когось, хто вірить у тебе і підтримує в складні часи. Мій наставник не тільки допоміг мені адаптуватися до дорослого життя, але й став для мене прикладом того, як можна подолати труднощі і досягти успіху. Наставництво не просто змінює життя дітей — воно дає їм шанс на краще майбутнє і допомагає знайти своє місце у світі”, — поділився своїм власним досвідом Кирило Невдоха, очільник Офісу дітей та молоді "ДІйМО".

Захід організований Офісом дітей та молоді “ДІйМО” при Міністерстві соціальної політики України спільно з Громадською спілкою “Асоціація наставництва для дітей та молоді”, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за підтримки Європейського Союзу та Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ