Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові відкрили виставку до 100-річчя наукового видання Українського лікарського товариства

Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
Фото - прес-служба УЛТ у Львові.
1/4
У січні в Музеї історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина відкрилася виставка присвячена 100-річчю видання науково-станового органу Українського лікарського товариства у Львові.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Українського лікарського товариства у Львові.

На виставці представлено кілька десятків наукових видань медичної тематики, які були видані у Львові в період 1920-30 років.

Як розповів автор виставки, завідувач Музею Олександр Канчалаба, ці видання наповнені змістовними текстами, які дають уявлення про тогочасний розвиток медицини не лише на теренах Галичини, але й світі.

«Відомо, що під час панування Австро-Угорської імперії українські організації на теренах Галичини були дуже поширеними. З початком Першої світової війни громадське життя затихло, адже багато українців були призвані до різних армій у яких вони воювали.

Коли у 1919 році молоді люди повернулися з фронтів, українці намагалися відтворити діяльність громадських організацій, які діяли до Першої світової війни. Відтак у грудні 1919 року відбулося засідання Українського лікарського товариства, яке відновило свою діяльність після війни. Тоді ж з’явилася ідея створити науково-становий орган Українського лікарського товариства. Так з’явився місячник «Лікарський вістник», - розповів Олександр Канчалаба.

 За його словами, у 1926 році таке наукове видання почали видавати спільно НТШ та УЛТ, а зі слова «вістник» вже зникла літера «т».

«Видання виходило до 1939 року, тобто до того моменту, як нас «визволили» (йдеться про окупацію Західної України радянською владою, - ред.). З того часу діяльність громадських організацій знову була припинена», - сказав завідувач Музею.

За словами Олександра Канчалаби, завданням наукового видання того часу було ознайомлення українських медиків із найсучаснішими методиками лікування та поєднання їх із практичною медициною.

«У цих виданнях можна побачити багато української лікарської термінології. У такий спосіб українські лікарі вкладали свою цеглинку у розвиток світової медицини. Окрім того там друкувалося багато іноземних праць», - сказав Олександр Канчалаба.

На виставці представлені оригінали видань та копії. В майбутньою виставку планують розширяти та доповнювати.

Додамо, що Українське лікарське товариство відновило свою діяльність лише у 1990 році.

Довідка:

Музей історії медицини Галичини було відкрито у серпні 1990 року. Експонати Музею розповідають про лікарів — членів Українського лікарського товариства у Львові, які своєю діяльністю зробили вагомий внесок у розвиток української медицини.

Мар’ян Іванович Панчишин — український лікар і громадський діяч. Організатор і довголітній голова Українського лікарського товариства.

Мар’яна Панчишина називали «народним лікарем» Галичини. Він лікував безкоштовно тих, хто не мав чим платити, рятував українських солдатів у вуличних боях із поляками під час україно-польської війни. Водночас був ректором Таємного університету та особистим лікарем Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Також лікував композитора Миколу Колессу, а у 1924-ому робив розтин тіла Ольги Басараб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ