Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відреставрували історичні двері-віяло неподалік Стрийського парку

Фахівці відреставрували історичні дерев’яні двері будинку на вулиці І. Франка, 144, що неподалік Стрийського парку.
Двері-віяло. Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Реставрацію проводили близько двох місяців за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» та за співфінансування німецького фонду Ебергарда Шьока.

Так звані «двері-віяло», можуть відчинятися як всередину, так і назовні. Через цю особливість вони часто сильно знищуються.

«В процесі робіт двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм автентичне покриття із проявленням природної текстури дерева. Ми замінили завіси, виготовили нові клямки та встановили фацетоване засклення», – розповів реставратор Ігор Вардзаль.

Тут було багато втрачених декоративних елементів. До прикладу, внизу дверей збереглася лише одна з шести автентичних тафель. Фахівці виготовили відповідну копію та встановили на місце.

«Вартість реставраційних робіт становила 49 998 грн. З цієї суми фонд оплатив 34 999 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, минулого року за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні. Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року. 

Дізнатися, як стати учасником програми, можна на сайті Бюро спадщини у вкладці /Співфінансування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ