Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам’ять розстріляних професорів на Вулецьких пагорбах

Сьогодні у Львові на Вулецьких пагорбах відбулось меморіальне зібрання, приурочене 76-м роковинам з дня загибелі львівських професорів в липні 1941 року. Квіти до пам’ятника розстріляних нацистами професорів поклали представники міської влади Львова і Вроцлава, представники Республіки Польща на чолі з Генеральним Консулом у Львові Рафалом Вольські, керівники львівських і польських вишів, академічна спільнота, духовенство різних конфесій та небайдужі львів’яни і поляки, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Опісля відбулася спільна поминальна молитва.

«Пам’ять – це великий інструмент будівництва майбутнього, тому дуже важливо, що в такий скорботний день велика кількість як керівників вишів, так і офіційних осіб зібралися тут, на цьому місці, аби згадати ті події, пам’ятати їх і будувати успішну країну», - зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Зазначимо, що пам’ятник відомим львівським вченим, розстріляних німецькими нацистами у 1941 році, відкритий 3 липня 2011 року. В результаті міжнародного конкурсу на кращий пам’ятник загиблим перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сьліви (Краків) та архітекторів Олега Трофименка й Дмитра Сорокевича (Львів). Пам’ятник – це своєрідна арка, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – «Не убий!» – суттєво порушена, ніби збита. Це символізує те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісність світу.

Монумент розташований на Вулецьких пагорбах у Парку студентів Національного університету «Львівська політехніка» в районі вулиць Академічної, Сахарова, Відкритої та Лукаша-Карпинця.

Довідка.

Через тиждень від початку радянсько-німецької війни, 30 червня 1941 року, частини вермахту зайняли Львів. Вже 1-2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, хто був визнаний ворогами гітлеризму. Одна з них під орудою бригаденфюрера СС Е. Шонґарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39-ти професорів львівських вищих навчальних закладів. Жертвами нацистів стали відомі науковці, зокрема, викладачі Львівської політехніки К. Бартель, К. Вайгель, А. Ломницький, Броніслав і Зигмунд Лоншан де Бер’є, С. Пілят, В. Круковський, В. Стозек та інші. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ