Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Цьогоріч виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом із Криму кримських татар. В пам’ять про жертв геноциду сьогодні у центрі Львова одночасно розгорнули два прапори - України та кримських татар.
фото - пресслужба ЛОР

Про це інформує пресслужба ЛОР.

До заходу долучились депутати Львівської обласної ради Ольга Березюк, Володимир Квурт, Звенислава Мамчур та Соломія Риботицька. Присутні також виконали Державний Гімн України та Гімн кримських татар і хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу та полеглих воїнів, які боролися за волю України та Криму.

“Саме цієї ночі 78 років тому, за злочинною вказівкою божевільного диктатора, в домівки кримських татар цинічно увірвалися співробітники НКВС, щоб за надуманими звинуваченнями, позбавити їх рідної землі, власного дому та приректи на нестерпні поневіряння на чужині”, – зазначила Соломія Риботицька.

Депортація кримськотатарського народу розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і тривала до 20 травня. До операції було залучено 32 тисячі співробітників НКВС. Під час головної хвилі депортації з Криму виселено щонайменше 200 тисяч кримських татар. Близько 8 тисяч під час переселення - загинули.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ