Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові вже 76 хворих на кір: обмежили партнерські пологи

З початку року і до сьогодні, 16 січня, у Львові на кір захворіли 76 людей, з них 47 – діти, 35 з них ходять в школу чи садок. Про це під час брифінгу повідомив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, повідомила прес-служба ЛМР.

Мерія проводить протиепідемічні заходи в закладах охорони здоров’я та школах, проте, як наголошує управлінець, єдиним ефективним і надійним засобом захисту, профілактики кору є вакцинація. І якщо не вакцинуватись – то ризик захворіти залишається дуже високим.

"За інформацією міського Лабораторного центру, станом на сьогоднішній ранок зареєстровано у Львові 76 випадків захворювання на кір. З них 47 – діти, з яких 35 дітей – з організованих колективів – тобто або зі шкіл, або із садочків.

Люди, які двічі щеплені, і люди, які перехворіли на кір, мають стійкий імунітет, і не заразяться. Проте ті діти і ті дорослі, які не вакциновані в силу тих чи інших причин і не хворіли на кір, мають високий ризик захворіти. Тому зараз дуже важливо усім батькам зрозуміти, що безпека вашої дитини – у вакцинації. Потрібно прийти у територіальну поліклініку і зробити вакцинацію, вакцини є достатньо. Якщо пройшли одну вакцинацію, то потрібно зробити одну ін’єкцію, якщо взагалі не проходили вакцинацію і не хворіли, то треба пройти дворазовий курс вакцинації – зараз і через місяць повторно. І це треба зробити обов’язково, тому що вакцина – це єдиний засіб при корі, який захищає від захворювання. Якщо цього не зробити – то ризик захворіти дуже високий", - зазначив Зуб. 

Слід наголосити, що в дорослих перебіг захворювання кором є важчим, ніж у дітей. Легкі випадки кору проходять при симптоматичному лікуванні, проте якщо розвиваються ускладнення, то захворювання стає загрозливим для життя. Серед ускладнень домінують пневмонія, енцефаліт, менінгіт – тобто доволі загрозливі ураження дитячого чи дорослого організму. Тому ще раз наголошую на тому, що необхідно прийти і зробити вакцинацію. Вакцин є достатньо, наші спеціалісти готові.

Львівська мерія застосувала певні обмежувальні заходи в закладах охорони здоров’я, в закладах освіти: провітрювання, вологе прибирання, ранковий огляд дітей, недопущення дітей, які приходять в садочок із простудними захворюваннями. Крім того, у Львові працюють з тими батьками, які у свій час відмовилися від вакцинації.

В медичних закладах заборонили візити в реанімацію, щоб не наражати важких хворих на небезпеку, обмежили візити у стаціонарні відділення, бо іноді люди не знають, що вже інфіковані, так як інкубаційний період триває  21 день. Також обмежено а в деяких випадках заборонено проведення пологів з партнером, якщо є ризик, що партнер інфікований. Також провели інструктаж  дитячих садочках, школах, надали рекомендації щодо зменшення інфікування. 

Проте, наголошують в мерії, єдиним дієвим засобом профілактики є вакцинація. 

Додамо, що сьогодні ж о 16.00 в мерії відбудеться позапланове засідання міської комісії з питань ТЕБ і НС щодо ситуації у Львові із захворюванням на кір.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ