Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові за грантові 4 млн грн відновлять «Торфовище Білогорща»

Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради перемогло у конкурсі проєктів з відновлення водно-болотних угідь. Відтак у Львівській громаді за грантові кошти відновлять водний баланс ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща». Також там планують облаштувати дерев’яні доріжки та вежі спостереження за птахами, – інформує ЛМР.
Фото з соцмереж група Ландшафтний заказник “Торфовище Білогорща”

Відновлення водно-болотних угідь заказника «Торфовище Білогорща» відбудеться завдяки проєкту Restore4Life. Він фінансується Європейським Союзом та має соціально-економічні переваги, завдяки комплексному та міждисциплінарному підходу до відновлення прісноводних і прибережних водно-болотних угідь у басейні Дунаю.

Загальний бюджет проєкту «Відновлення водно-болотних угідь в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Торфовище Білогорща» – понад 4,2 млн грн. Частина коштів буде спрямована безпосередньо на виконання робіт з демонтажу конструкцій меліоративних каналів для відновлення водного балансу території та усунення інших штучних бар’єрів на ділянці заказника, що сприятиме покращенню біорізноманіття.

Також проєктом передбачено влаштування дерев’яних доріжок та веж спостереження за птахами. 

За словами керівниці управління екології та природних ресурсів міста Галини Микітчак, співпраця у цьому проєкті дасть можливість обмінятися досвідом з однодумцями з інших країн. 

«Відновлення водно-болотних угідь – тенденція європейських країн. Наше «Торфовище Білогорща» унікальне тим, що воно є фактично в межах міста. Завдяки геологічним дослідженням ми довели, що там є особливо цінні землі, де товщина торфу є досить великою. Ділянки торфовищ є оселищами для птахів. Тож ми проводимо орнітологічні дослідження, щоб зрозуміти, які саме види тут поширені. Фахівці зазначають, що в деяких місцях торфовища земля є досить осушеною. Тож переформатування ділянки в рамках проєкту відновлення дозволить зробити її більш заболоченою і сприятиме розвитку біорозмаїття та гніздуванню птахів, в тому числі охоронюваних», – розповіла Галина Микітчак.

Зараз тривають суди щодо незаконного відчуження земель торфовища, тож цей проєкт стане підсиленням в судових справах, як визнання важливості об’єкта на міжнародному рівні.

«Загалом в суспільстві побутує думка, що болото - це недобре і його варто осушувати, але то не так. Болото – це особливий унікальний об’єкт, дуже важливий для довкілля, який зокрема допомагає очищати повітря в місті», – додала Галина Микітчак. 

Проєкт відновлення «Торфовища Білогорща» подало на конкурс управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради за співпраці з ГО «Дунайсько-карпатська програма».

Реалізацію проєкту відновлення торфовища планують розпочати у 2025 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ