Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові залишилося єдине в Україні видавництво матеріалів шрифтом Брайля

Як повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, Харківського ресурсного центру для незрячих, на жаль, більше нема, а два київські - евакуйовані, обладнання законсервоване.

Він додав, що на Львівщині намагаються залучити ресурси Програми розвитку ООН, щоб збільшити потужності і створювати всі необхідні інклюзивні матеріали для цілої України. 

Керівниця Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій Львівської політехніки та Львівського обласного осередку Української спілки інвалідів Оксана Потимко (Oksana  Potimko) каже, що її установа давно працює для цілої України. У мирний час вони допомагали інтернатам для незрячих, але головним чином розвивали інклюзію: забезпечували книгами, аудіоматеріалами та дейзі-плеєрами незрячих дітей, які вчаться у звичайних школах. За кілька років у різних областях в звичайних школах навчалися 40 незрячих учнів. 

Тепер, коли ці діти потрапляють до шкіл у країнах Європи, там дивуються, що наші діти мають такі якісні матеріали і такий високий рівень знань.

«Ми давно працюємо для цілої України. Після початку повномасштабної війни, допомагаємо незрячим дітям і дорослим зі всієї України виїжджати з небезпечних територій, супроводжуємо і допомагаємо тим, хто тимчасово зупиняється у Львові, а далі відправляємо до різних країн Європи. Так само збираємо кошти, закуповуємо і формуємо харчові пакети дітям та дорослим, які не бачать, але залишаються у Харкові, Чернігові, Черкасах, Сумах та інших містах. Бо є багато таких, які не хочуть нікуди їхати з дому. Також минулого тижня ми передали 200 книг шрифтом Брайля до Польщі, готуємо такий тираж до Литви. У цих країнах вже є багато наших незрячих дітей-біженців», - розповідає Оксана Потимко.

Найбільшими потребами Ресурсного центру для незрячих при Львівській політехніці є придбання нового принтера, який може друкувати шрифтом Брайля. Ціна напівпрофесійного близько 550 тисячі гривень. Також потрібні витратні матеріали і допомога з оплатою праці фахівцям. 

Серед спільних проєктів ПРООН та львівських спеціалістів можуть стати створення пілотних інклюзивних груп у районах, де перебуває найбільше незрячих дітей, яких потрібно навчити читати шрифтом Брайля, облаштування дитячої кімнати та забезпечення всього напряму інклюзії для майбутнього ресурсного центру для релокованого бізнесу, який мають створити у Львові.

Наразі в Україні, за словами Оксани Потимко, офіційно є понад 80 тисяч незрячих. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ