Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові запрацював сучасний ветеранський центр

У приміщенні Франківської районної адміністрації, що на вул. Генерала Чупринки, 85, запрацював перший у Львові такого формату офіс для ветеранів.
Фото - ЛМР
 Тут надаватимуть послуги з психологічної реабілітації та соціальної адаптації, юридичну та інформаційну допомогу, а також проводитимуть різні соціальні заходи, повідомили в ЛМР. 

Також поруч працюють ЦНАП та відділ соціального захисту, що значно спрощує оформлення багатьох послуг.

«З 2014 року ми маємо Центр надання послуг учасникам бойових дій, який зараз розширюється і трансформується в мережу ветеранських центрів. Вже запрацював перший такий центр для ветеранів та членів їх родин у Франківському районі. Згодом його аналоги мають відкрити у всіх районах міста.

30 тисяч львів’ян сьогодні на війні. Люди часто повертаються із пораненнями, травмами, тому ми розбудовуємо екосистему людяності НЕЗЛАМНІ. З іншого боку, ветерани потребують місця для живого спілкування, для поради юристів чи психологів, тому для цього потрібні такі локації як цей центр», – говорить Андрій Садовий, міський голова Львова.

Ветеранський заклад має спеціальне приміщення для проведення майстер-класів, групи підтримки для дружин ветеранів/нок, пошуку роботи. Крім того, тут є окремо облаштована дитяча кімната, аби ветерани чи рідні військових мали змогу залишати дитину та могли замовити ті послуги, яких потребують. Водночас ветерани й ветеранки зможуть не лише замовляти послуги, а й проводити тут час з побратимами – спілкуватися, обмінюватися досвідом, обговорювати наболіле. У просторі площею майже 450 квадратних метрів надаватимуть всі види послуг, які місто і держава пропонують нашим захисникам і захисницям.

«Сьогодні на прикладі Львова у нас починає втілюватись система, яку ми напрацьовували весь попередній рік. У цій системі є дуже багато ініціатив Львова, які ми беремо за основу для всієї країни і також дуже радіємо, що Львів дослухається до наших пропозицій та побажань. Тепер у вашому місті ветерани і ветеранки можуть ефективно, якісно і доступно отримати всі необхідні послуги.

Ключовим у цьому центрі є комплексний підхід. За один візит сюди людина може закрити безліч питань: адміністративні послуги (отримання різних виписок, довідок, закордонного паспорта тощо), ветеранські послуги, юридична консультація, правнича допомога, спілкування з практичним психологом та багато іншого. А ще дуже правильно, що ці послуги можуть отримувати і рідні військових, адже це про правильний комплексний підхід», – розповів Руслан Приходько, директор департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України.

Особливістю закладу є те, що всі працівники – із ветеранського середовища, аби забезпечити надання сервісу за принципом «рівний-рівному».

«Всі працівники цього центру мають в своїх  сім’ях військових: дружини, сестри, брати. Для нас це було важливою вимогою, адже хочемо, щоб кожен працівник одразу розумів потребу відвідувачів і мав певний ціннісний зв'язок із ними», – додає Валентина Бартошик, директорка департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Ветеранський центр зможе щодня приймати близько 50 відвідувачів. Він працюватиме з понеділка по п’ятницю, з 9:00 до 18:00 год.

Однією з перших відвідувачок центру стала Світлана Бойко, військовослужбовиця Національної гвардії України та дружина загиблого Героя. Жінка каже, що вже багато років є на контакті із Центром надання послуг учасникам бойових дій, який неодноразово їй допомагав із різними послугами, тому переконана, що схожі центри будуть користуватися популярністю у Львові.

«Ветеранський центр потрібний для того, щоб людині було комфортно і легко вирішувати різні питання, з якими вони зіштовхуються: отримати якусь довідку, консультацію чи певний вид допомоги. Є дуже багато можливостей, але, окрім того, різних нюансів, з якими людям подекуди важко самим розібратись, а тут на місці є всі фахівці, і вони скеровують тебе у правильне русло», – зазначає військова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ