Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові запровадять безкоштовний проїзд у громадському транспорті для пенсіонерів

Пенсіонери за віком та особи з інвалідністю 3-ої групи будуть їздити у Львові безкоштовно у всьому міському громадському транспорті. Прес-служба ЛМР повідомляє, що таку домовленість досягнуто між міською радою та перевізниками.

Відповідне рішення буде розглянуто в цю п’ятницю на засіданні виконавчого комітету ЛМР. Також готується друге рішення — щодо коригування тарифу на проїзд у міському автобусному транспорті. Рішенням передбачено, що коригований тариф вступає в дію після публікації в ЗМІ, тобто в перших числах лютого.

«Складено більше 50 актів на перевізників, більша частина актів сплачена. Вчора ще 11 актів відправлено на ознайомлення», — повідомив Олег Партика, в.о. начальника управління транспорту.

«Відповідно до законодавства, орган місцевого самоврядування встановлює тариф на перевезення. Тариф має бути економічно обґрунтованим, інакше органи місцевого самоврядування мають компенсувати різницю в тарифах перевізникам. У нас на 2019 рік передбачені кошти на компенсацію для перевізників за перевезення певних пільгових категорій громадян. Складові тарифу за рік здорожчали — це паливо, запчастини, зарплата. Цілий рік у нас були складні перемовини з перевізниками. Ми знайшли спільну мову з перевізниками і вони відновлюють безкоштовне перевезення пенсіонерів і осіб з інвалідністю 3-ої групи. Розуміючи той рівень пенсії, який є в Україні, перевізники відновлюють возити пенсіонерів безкоштовно. На найближчий виконком ми будемо виносити два рішення — про безкоштовний проїзд пенсіонерів і про коригування тарифу до 7 грн. Ці зміни вступають в дію з дати публікації, тобто з перших чисел лютого», — повідомив Сергій Бабак.

За його словами, законом встановлено більше 20 категорій пільговиків. Вони їздять безкоштовно. Було лише питання по пенсіонерах — їх більше 90 тис грн, а також людей з інвалідністю 3-ї групи. Відповідно місто буде компенсовувати кошти, щоб ці люди могли безкоштовно їздити.

«Для автоперевізників у 2019 році передбачено більше 61 млн грн з бюджету на компенсації і 179 млн грн для електротранспорту», — додав Олег Партика, в.о. начальника управління транспорту.

«Всі мають пенсіонерів возити безкоштовно. Це позиція нашої громади. Місто бере на себе значну частину видатків, а це мільйони гривень, щоб усім забезпечити якісний проїзд у громадському транспорті. Держава цього не робить, тому місто бере на себе таку функцію — забезпечувати безкоштовний проїзд для пенсіонерів. Ми повинні разом працювати, бо це наша соціальна функція», — переконаний Сергій Бабак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ