Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові затвердили програму відзначення 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка

На сесії Львівської міської ради затвердили Програму відзначення 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка.

Програма відзначення 150-річчя Наукового товариства імені Шевченка розроблена з метою організації заходів у контексті висвітлення діяльності Наукового товариства імені Шевченка, популяризації його здобутків і патріотичного виховання молоді. Програма спрямована на реалізацію виконання постанови Верховної Ради України від 17.12.2021 № 1982-IX “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках”, у якій рекомендовано забезпечити проведення урочистого відзначення 150 років із часу заснування у Львові Наукового товариства імені Шевченка на державному рівні.

Програма розрахована на виконання у 2023-2024 роках, визначає напрямки її реалізації та конкретні заходи на території Львівської міської територіальної громади, спрямовані на популяризацію Наукового товариства імені Шевченка як основоположника сучасної української науки.

Довідка.

Наукове товариство імені Шевченка – історично перша і найдавніша громадська національна наукова інституція в Україні. Початки Товариства сягають 1873 р., коли у Львові за участі науковців з усієї України було засновано культурно-освітнє літературне Товариство імені Шевченка, а з 1892 р. на його основі — Наукове товариство імені Шевченка. Це перша неофіційна українська академія наук, яка завжди стояла на захисті національних інтересів.

Наукове товариство імені Шевченка – унікальна інституція, яка відіграла важливу роль в історії становлення України. Товариство здійснило трансформацію академічних освітніх осередків в наукові, забезпечило функціонування української науки в різних організаційних формах. Окрім того, будучи творцями позитивізму в науці, Наукове товариство імені Шевченка заклало підвалини сучасної української національної науки. 

Українські науковці, що були частиною культурної еліти країни, зазнавали утисків з боку сталінського режиму і були змушені емігрувати. Навіть далеко від рідного дому освітяни та науковці продовжили зберігати, примножувати та поширювати спадок української науки і культури, утворюючи у повоєнний період структури Наукового товариства імені Шевченка у всьому світі – від Північної Америки і до Австралії.

Сьогодні в Україні Наукове товариство імені Шевченка об’єднує понад 3 тис. вчених у 36 комісіях і 16 осередках, які працюють заради єдиної мети – розвитку науки та освіти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ