Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові затвердили вигляд меморіальних таблиць воїнам

У Львові затвердили типовий взірець меморіальної таблички для вшанування пам’яті захисників, які загинули в російсько-українській війні. У мерії розповіли деталі щодо вигляду та порядку встановлення меморіальних таблиць загиблим воїнам.

За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, є два формати меморіальної таблиці. Вона може бути виготовлена з різних матеріалів.  

«Ми розглядаємо метал із лазерною висічкою на ньому або ж оргскло. Є уніфікований стандарт надписів, інформації, яка подається на таблиці.

Як повідомляє ЛМР,  взірець розробляли спільно працівники управління архітектури та урбаністики та архітектурної компанії AVR, яка займалась одним з прототипів: підбором матеріалів, розмірів шрифтів та технологією виготовлення. Ряд меморіальних табличок відповідно до взірця вже було виготовлено та встановлено, а деякі ще зараз встановлюють.

"Ми розглядаємо формат портрету героя в стилістиці – він буде однаковим за підходом на всіх таблицях – маємо чорно-біле зображення у випадку друку на оргсклі. Такі уніфіковані таблиці можуть бути розміщені поруч одна з одною, у випадку, якщо в одній школі навчалося кілька героїв, адже таблиці одного взірця добре поєднуються між собою і будуть достойно виглядати при вході у навчальний заклад", – розповів начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев.

Вартість таблиці, яка друкується на оргсклі та кріпиться на нержавіючі гвинти, – близько 6 тис. грн. Вартість таблиці, яка висікається на металі, – близько 20 тис. грн.

За словами Євгена Бойка, керівника департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради, усі питання, пов’язані з пам’яттю та вшануванням наших військовослужбовців, дуже ретельно обговорюються та опрацьовуються робочою групою з меморіалізації, до складу якої входять представники різних експертних середовищ: депутати, науковці, історики, військовослужбовці та інші фахівці. Усі рішення, пов’язані із вшануванням наших захисників, зокрема й щодо меморіальних таблиць, приймають на засіданні робочої групи. 

«З кожною родиною, яка втратила рідну людину на війні, місто зустрічається. Ми є на етапі комунікації при організації прощання і похорону, при вирішенні всіх питань, пов’язаних з виплатою матеріальних допомог та пільг, і також під час питання увіковічнення пам’яті героїв.  Ми сьогодні маємо погоджено вже 8 взірцевих таблиць нашим героям, сім з яких вже встановлено. З кожною родиною ми безпосередньо комунікуємо, супроводжуємо і допомагаємо зібрати пакет документів. Зараз маємо близько 60 заявок щодо встановлення меморіальних таблиць на школах, всі вони опрацьовуються в управлінні освіти. До тих чи інших дат, присвячених нашим гером, будемо відкривати ці таблиці», –  розповів Євген Бойко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ