Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові збудують центр протезування міжнародного рівня

Будівництво центру протезування, який стане частиною Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ/UNBROKEN у Львові, профінансує уряд Німеччини. Щорічно тут зможуть робити близько 700-1000 протезів, а також навчати майбутніх протезистів. Сьогодні урочисто заклали капсулу під будівництво.

Про це повідомляють в ЛМР. 

«Сьогодні ми зробили ще один потужний крок у розвитку нашої екосистеми людяності UNBROKEN. Це дуже важливо, тому що сьогодні тисячі українців і українок чекають на ці протези. Велика подяка нашим великим друзям з GIZ Ukraine, німецькому уряду – це люди, які першими прийшли на допомогу.

Дуже важливим є те, що тут будемо також навчати протезистів з різних куточків нашої країни. Тому що подібні протезні майстерні мають бути в усіх регіонах нашої країни. Ми маємо протезування у нас в UNBROKEN – кожного дня виготовляються протези, але є достатньо велика черга. Тому це буде ще одним імпульсом», - сказав на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий.

Вартість будівництва, обладнання і навчання спеціалістів-протезистів становитиме 2,4 млн євро, які профінансує уряд Німеччини. А мережі  і частково благоустрій зробить місто. Загальна вартість будівництва центру – 2,7 млн євро. Ініціатива реалізується в межах проекту  «EU4ResilientRegions – Спеціальної програми підтримки України» і здійснюється GIZ Ukraine.

«GIZ Ukraine від імені уряду Німеччини сприяє розробці та будівництву центру передового досвіду протезування у Львові. Ми були уповноважені урядом Німеччини для підтримки міста та будівництва цього об’єкту, а також у питанні створення можливостей для забезпечення поранених внаслідок війни протезами, які є необхідними для їх життя. На будівництво цього об’єкту та на його обладнання надали близько 5 мільйонів євро.

GIZ Ukraine співпрацює зі Львовом протягом десятиліть, і з початку війни ми розширили нашу підтримку, особливо у галузі охорони здоров'я тут, у Львові. Одним з основних напрямків нашої допомоги є лікарня святого Антонія, а також лікарня святого Луки, якій ми надали модульний діагностичний центр», - зазначив у коментарі Даніель Буше, директор GIZ Ukraine.

Одноповерхова мультифункціональна будівля, загальною площею 1 000 кв. м., включатиме приміщення для виготовлення протезів, аудиторію для проведення навчання та досліджень, кімнати для примірки та випробування протезів пацієнтами, а також внутрішній дворик для відпочинку. Майстерня буде повністю укомплектована обладнанням для виготовлення протезів для верхніх і нижніх кінцівок, вартістю 650 тис. євро. Модульна конструкція майстерні виготовлена з місцевої відновлюваної сировини (з використанням деревʼяних CLT панелей). Будівля має сучасний рівень теплоізоляції і обладнана сучасною системою опалення та вентиляції.

Важливою складовою проєкту є навчання фахівців з протезування та ортезування за стандартами ISPO, яке розпочнеться в лютому цього року. Впродовж 2024 року близько 60 осіб візьмуть участь у навчальних програмах різного рівня за підтримки уряду Німеччини та GIZ Ukraine. Також передбачена розробка матеріалів для національної програми підготовки українських вчителів-протезистів, які зможуть передавати свій досвід у майбутньому та збільшувати кількість спеціалістів своїй сфері.

«В рамках програми «EU4ResilientRegions – Спеціальної програми підтримки України», ми також готуємо три групи спеціалістів, які будуть навчатись на новому обладнанні, а потім продовжать навчати своїх колег в Україні. Крім того, в рамках цього навчання, в протезній майстерні буде вироблено протези для близько 100 осіб», - зазначав Георг-Себастіан Хольцер, директор кластеру GIZ Ukraine: Resilient Society.  

Будівля розрахована на 40 робочих місць. Орієнтовна дата завершення будівництва – травень 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ