Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові зіграють у переселенців

Завтра та післязавтра, 16 та 17 вересня, на подвір’ї палацу Потоцьких під час Форуму видавців усі сміливі та охочі зможуть відчути себе переселенцем. З 12.00 справжні переселенці запрезентують настільну гру про проблеми переселенців з Криму та тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Про це сьогодні, 15 вересня під час круглого столу на тему: «Адаптація переселенців у місцевих громадах. Львівський досвід», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила виконавчий директор БФ "StabilizationSupportServices" Ольга Іванова.

- Ми розробили цю гру не тому, що ми вважаємо, що проблеми переселенців – це несерйозні проблеми. Ми в такий спосіб намагаємося привернути увагу до проблем тих осіб, які через війну змушені були покинути свої домівки, - пояснює вона.

У грі можуть брати участь від двох до п’яти осіб. Гра починається з моменту, коли до домівок гравців вриваються «зелені» чоловічки, коли людині доводиться приймати рішення про переїзд і – аж до вирішення проблеми з житлом, роботою та адаптацією.

Також вона наголосила, що 1 січня наступного року закінчується дія Комплексної державної програми адаптації та інтеграції переселенців. Її  було прийнято до 2017 року. І зараз на часі підготовка нової програми.

- Дещо з цієї програми не вдалося втілити, дещо взагалі було мертвонародженим. Ми зараз збираємо думки та досвід переселенців та організацій, які опікуються ними. І готуємо нову, - каже Ольга Іванова.
Виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (Київ) Світлана Єременко говорить, що Інститут досліджує проблему переселенців з перших днів окупації Криму. І виявив, що в кожному регіоні є свої проблеми і переселенці вирішують їх по-різному.

- В Івано-Франківську переселенці звинувачують місцеву владу в тому, що вона дуже погано і мало вирішує проблеми їхньої адаптації. Адже більшість з них вже не планують повертатися в Крим, Донецьку та Луганську області. У Кіровограді з’ясувалося, що міжнародні організації готові надати кошти для перенавчання та допомоги започаткувати новий бізнес. Проте самі переселенці пасивні і не бажають навчатися, - наголошує вона.

Водночас дослідники зауважили, що на сьогодні проблема переселенців не дуже добре висвітлюється в ЗМІ.

- За нашими даними, тільки один відсоток матеріалів присвячений цим проблемам. На жаль, ми бачимо ситуацію, коли ЗМІ замовчують проблеми переселенців, війни, учасників війни, їхніх сімей, - констатує вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ