Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові знищать Академію засновану майже 100 років тому в Харкові

У Львові знову освітнє збурення. Як і попереднього разу Українська академія друкарства, схоже, не дає спокою своїм існуванням у високих кабінетах Міністерства освіти.

На цей раз, вже новий міністр освіти, також вирішив припинити існування освітнього закладу заснованого в грудні 1930 року в Харкові, а в 1945 переведеному до Львова.

Однак на відміну від попередника, Оксен Лісовий планує приєднати УАД вже не до Львівського національного університету імені Івана Франка, а до Національного університету “Львівська політехніка”.

Журналіст інформаційної агенції “Гал-інфо” поспілкувався з в.о. ректора Української академії друкарства Богданом Дурняком про можливі причини та наслідки такого об’єднання.

“Як на мене, причиною такого об’єднання може бути те, що багато галузевих навчальних закладів, як говорять в міністерстві, стали далеко не галузевими. І це напевно так і є. Бо я вам можу сказати, що такі спеціальності, як, наприклад, психологія, уявіть собі, в Академії друкарства – психологія. Сказали б чітко, що це не є наша галузь. Фінанси, банківська справа, страхування, право, туризм, я багато можу назвати таких спеціальностей — практично кожен освітній заклад зараз запровадив такі спеціальності. Крім Української академії друкарства. Ці всі дисципліни, що я назвав, в академії друкарства їх немає, не було і я думаю, що не буде, тому що ми є вузькопрофільний заклад вищої освіти всі освітні програми, за якими ми готуємо фахівців, є галузевими”, – зазначив Богдан Дурняк.

Однак в.о. ректора УАД зауважує, що проблема набагато глибша. Адже всі додаткові спеціальності погоджуються, отримують ліцензії та відповідно акредитуються.

“А хто ж дозволив відкрити ці спеціальності?”, – зазначає Богдан Дурняк.

В.о. ректора Української академії друкарства переконаний, що в умовах реформи галузі вищої освіти доцільно робити акцент на розвитку саме галузевих освітніх закладів. До прикладу УАД нещодавно пройшла акредитацію за спеціальністю “Видавництво та поліграфія” і отримала взірцеву оцінку. 

“Українська академія друкарства – це унікальний автономний навчальний заклад в Україні, який готує фахівців всього спектра всіх спеціальностей, що обслуговують видавничо-поліграфічну та пакувальну галузь, засоби масової інформації, книгознавство тощо. Тут ми маємо такі результати, яким може позаздрити будь-який навчальний заклад в Україн.  Ми маємо науковий потенціал, який складає 80% всього наукового потенціалу в Україні з видавничо-поліграфічної справи. 80% докторів наук і 80% кандидатів наук з цього напрямку зосереджені саме в Українській академії друкарства. Чим нам може допомогти в цьому напрямку інший навчальний заклад? Хіба що залучити наших професорів, докторів і доцентів до своїх напрямків. Так?”, - поділився думками Богдан Дурняк.

Крім того, саме в УАД в рамках спільного проєкту з Oxford Brookes університет створив, першу в Україні, кафедру електронних мультимедійних видань.

“Дивіться що виходить. Будь-який заклад зараз буде боротися за нас. Не ми за них, а вони за нас. Бо вони у вигляді Української академії друкарства отримують вишеньку на торті. Чим вони нам можуть допомогти? Кадрами? Ні. Матеріальною базою? Ні. Міжнародними якимись зв'язками? Ні. Фінансами? Ні. Ми самодостатній навчальний заклад, в тому числі й фінансово.

Так це ж порушується принцип приєднання – менше приєднати до більшого, щоб він став сильніший. А тут виходить навпаки. Менше приєднають до більшого, щоб більший став сильнішим”, – підсумував Богдан Дурняк.

На етапі підготовки цього  матеріалу ректор НУ “Львівська політехніка” повідомив, що відбулася зустріч із ректором Української академії друкарства професором Богданом Дурняком, під час якої обговорили можливість приєднання УАД до НУ “ЛП”.

То ж чи вдасться УАД відсвяткувати наступного року свій 95-літній ювілей залишається під не меншим питанням, як і питання про доцільність та причини її об’єднання з іншими ЗВО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ