Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові зростає кількість захворілих на грип

Показники захворюваності на гострі респіраторні інфекції і грип (далі - ГРІ) у епідемічний сезон поточного року свідчить, що кількість захворілих починаючи з вересня місяця поступово зростає і на 48 тижні (з 26.11 до 02.12.2018 року) становила 10582 випадки, що на 943 випадків більше, як за попередній. Про це повідомили в ДУ "Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України".

Перевищення епідемічного порогу в області не спостерігається, інтенсивний показник захворюваності відповідає середнім показникам попередніх років за відповідний період.

У м. Львові за цей же період захворіло відповідно 2838 (48 тиждень) та 2675 (47 тиждень) осіб, питома вага захворілих дітей до 17 років становить 48,1%. 

Протягом вказаного тижня було госпіталізовано з діагнозом   ГРІ в інфекційні стаціонари області 101 осіб, у тому числі 72 дітей.

Проведений фахівцями обласного лабораторного центру причинно-наслідковий  аналіз свідчить, що цьогорічного епідсезону, ймовірно, слід очікувати високого рівня захворюваності на ГРІ. Кількість захворілих у попередні роки була відносно невисокою, вакцинованих від грипу людей у минулий епідсезон було менше 3000 осіб, або 0,1% населення області. Відповідно, популяційний імунітет до грипу серед населення області відсутній. У цей епідсезон згідно інформації ВООЗ у північній півкулі, у тому числі в Україні, будуть циркулювати наступні штами вірусу грипу А : Н1N1(Мічіган), А H3N2 (Сінгапур)  та В (Колорадо). З урахуванням, що штаму грипу Сінгапур у попередні роки не виявлялося, це також може викликати ріст кількості захворілих. 

З метою попередження масового розповсюдження грипу та гострих респіраторних інфекцій серед населення області розроблені комплексні заходи, які затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації 13.03.2017 року №186/0/5-17. Вказаними заходами передбачена низка організаційних та практичних заходів для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; ряду департаментів обласної державної адміністрації; керівникам підприємств, установ та організацій, у тому числі щодо вакцинації від грипу певних контингентів населення області. 

На даний час від сезонного грипу в області вакциновано 4704 особи, що становить 0,18% від загальної кількості населення області.

Вірусологічною лабораторією нашої установи від початку епідсезону досліджено 59 зразків матеріалу від хворих на ГРІ, виявлено в одній пробі РНК грипу А(Н3), риновірусну інфекцію у 2 зразках, у 4 – парагрип, по одному - корона вірус та аденовірус. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ