Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Міненерго запровадили "чорний список" на ринку електроенергії

Аукціонний комітет з продажу електроенергії ухвалив рішення щодо створення “чорного списку” порушників на ринку.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це повідомляють у Міністерстві енергетики.

“Сьогодні ми ухвалили рішення, що обмежить махінації і спонукатиме учасників ринку не вдаватися до маніпуляцій, а діяти за чесними правилами. Це рішення тимчасове, до 1 вересня, але воно допоможе найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії”, — заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

Так, аукціонний комітет проголосував за внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на УЕБ згідно пропозицій біржі та зауважень з боку Нацкомісії з енергетики та учасників ринку.

Згідно зі змінами, продавець електроенергії має право ініціювати внесення до “чорного списку” покупця, який порушив взяті на себе зобов’язання за двостороннім договором купівлі-продажу електроенергії. Для цього продавець має подати обґрунтовану заяву до організатора аукціонів — Української енергетичної біржі.

Заяву можна подавати лише у разі:

  • нереєстрації покупцем в системі управління ринками куплених обсягів електроенергії;
  • відсутності своєчасної оплати з боку покупця (підтверджується випискою з банку);
  • розірвання договору покупцем в односторонньому порядку.

Як результат — недобросовісного покупця не допускатимуть до наступних аукціонів з продажу електроенергії впродовж 6 місяців.

Водночас якщо покупець виконав зобов’язання за договором, то його можуть знову допустити до участі в торгах. Це також відбувається за письмовою заявою продавця та доданих до неї документів, що підтверджують факт врегулювання обставин.

До 1 вересня Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку має напрацювати зміни для системного рішення, що буде закріплено відповідною постановою Кабміну. Це рішення має встановити постійні правила, які запобігатимуть проявам неринкової поведінки учасників ринку електроенергії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ