Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Міноборони допустили до постачання унікальну польову кухню трансформер

Фото: Міноборони
Фото: Міноборони
Фото: Міноборони
Фото: Міноборони
Фото: Міноборони
Фото: Міноборони
1/3
У Міністерстві оборони України кодифікували та допустили до постачання польову модульну кухню МК-500, призначену для приготування їжі у польових умовах для військовослужбовців чисельністю до 500 осіб.

Зазвичай для приготування їжі в польових умовах у підрозділах ЗС України використовують переважно старі радянські польові кухні КП-30, КП-75, КП-125, КП-130. На польових кухнях-причепах радянського зразка  можливо було готувати лише 2 страви одночасно. Працюють старі польові кухні на дровах або дизельному паливі. Не забезпечує така кухонна техніка й комфортних умов для особового складу, не має можливостей працювати з напівфабрикатами, не має холодильного обладнання для зберігання продуктів, устаткування для миття і сушіння посуду тощо.

Нову модульну кухню для потреб ЗС України виготовили на одному з вітчизняних підприємств сектору ОПК. За основу для виробу українські інженери взяли форм-фактор 20-футового морського контейнеру. До місця виконання завдань кухню доставляють на причепі або автомобільному базовому шасі, яке має стандартні кріплення для такого габаритного вантажу. До слова, модульна кухня сама «знімає» себе з платформи за допомогою гідродомкратів. Термін розгортання польової кухні з усіма робочими місцями та устаткуванням — 2 години. Працює в такому модулі одночасно 6 кухарів. Використовувати такі модулі можливо в умовах зруйнованої інфраструктури життєзабезпечення, цілодобово, незалежно від пори року та погодних умов.

Для автономності роботи модульна кухня має все необхідне обладнання для приготування та комфортної роботи особового складу: насосну станцію, дренажний насос для відкачування відходів, кондиціонери, каналізаційний жировловлювач, витяжні системи для кухонного обладнання, пароконвектомати, електричні плити, холодильники тощо. А також дизель-генератор.

У військах вже є понад 20 таких кухонь. Військові кухарі зазначають, що перелік обладнання польової кухні часто перевершує устаткування сучасних стаціонарних закладів харчування ресторанного типу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ