Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Міноборони розробляються нові зразки сухих пайків для військових

Фото МОУ
Фото МОУ
Фото МОУ
Фото МОУ
Фото МОУ
Фото МОУ
1/3
У Міноборони розробляються нові зразки сухих пайків для військовослужбовців. Про це повідомили 15 вересня Гал-нфо у прес-службі МОУ.

Про це під час брифінгу повідомив заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗС України полковник Олександр Хмиз.

ʺНа сьогодні є три варіанти організації харчування військовослужбовців. Перший — це ʺгарячеʺ, яке наразі пріоритетне. Другий — забезпечення повноцінним харчуванням із використанням т. зв. 15-ї норми добового польового набору сухих продуктів у двох варіантах: для польових та для повсякденних умов. І третій —10-та норма, яка використовується в основному у військових частинах для окремих завданьʺ, — зазначив офіцер.

Він розповів, що сухий пайок за 10-ю нормою є дещо застарілим, адже розроблявся ще у 2001 році (на відміну від 15-ої норми, розробленої у 2016 році). Тож йде робота над його покращенням, з урахуванням аналізу досвіду використання. Наразі щодо 10-ї норми перероблено технічну документацію для проведення закупівлі таких пайків. Вона включатиме 24 раціони і забезпечуватиме повноцінне харчування військовослужбовців на один прийом їжі.

ʺЗважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у ʺреторт пакетиʺ. Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій ʺреторт упаковціʺ, — повідомив Олександр Хмиз.

Водночас в Міноборони відзначають, що закупівля 10-ї норми сухого пайка не є пріоритетною в наступному році. На сьогодні вони закуповуються до виконання договорів у 2020-му році.

За словами Олександра Хмиза, сьогодні є можливість замовити як 15-ту, так і 10-ту норму. Рішення про це приймають командири військових частин, у залежності від завдань, які постають перед підрозділами. Сухий пайок (15-та норма) здатна забезпечити повноцінне харчування на добу впродовж необмеженого терміну. Натомість сухий пайок (10-та норма), використовується упродовж не більше трьох діб. Своєю чергою 15-та норма дає можливість забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу. Ці два пайки взаємодоповнюють харчування в різних умовах.

ʺЗапрошуємо виробників сухих пайків та їх комплектуючих взяти участь у торгах і надати Міністерству оборони та Збройним Силам мінімально можливу ціну за максимально високої якості продукту, аби в різних умовах наші військовослужбовці харчувалися якісною їжеюʺ, — наголосив представник Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗС України.

У Міноборони розробляються нові зразки сухих пайків для військовослужбовців
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ