Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Мінсоцполітики повідомили, як запроваджуватимуть накопичувальну пенсію в Україні

Міністр соціальної політики Марина Лазебна представила «дорожню мапу» розвитку пенсійних накопичень.
Марина Лазебна

Про це інформує пресслужба Мінсоцполітики.

Повідомляється, що Лазебна представила план під час публічної дискусії на тему «Накопичувальна пенсія - українська мрія чи реальність?», яку організувала Мережа захисту національних інтересів «А Н Т С».

1. Запровадження обов’язкових пенсійних накопичень. Вона зазначила, що цієї осені народні депутати планують ухвалити в першому читанні відповідний законопроєкт.

«В результаті півтора року спільної роботи маємо два документи, кожен з яких може стати основою ефективної системи пенсійних накопичень. В них мінімізовано ризики корупції та монополізації, а центром прийняття рішень є людина. Це проект 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній Раді, та напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень та результатів проект 2683 «д» і відповідні податкові зміни. Цей проект ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатись далі», - прокоментувала Марина Лазебна.

Також вона зазначила, що після консультацій зі Світовим Банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов’язкові внески від роботодавців без зростання податкового навантаження та добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулюючим софінансуванням від держави.

Мінсоцполітики разом з Мінцифрою, зі свого боку, вже здійснюють розробку Єдиного соціального реєстру, який, зокрема буде центром надійного зберігання даних про пенсійні накопичення людей, незалежно від того, в якій саме установі людина накопичуватиме собі на пенсію.

2. Запровадження професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах. Марина Лазебна повідомила, що у Верховній Раді зареєстрований відповідний урядовий законопроект 4408. Уряд очікує на його підтримку Верховною Радою та готовий до його реалізації. Це стосуватиметься невеликої кількості людей, обсяги пенсійних коштів повністю відповідають можливостям фондового ринку, навіть в поточному стані, задовольнити потреби у їх інвестуванні. Також важливо, що це стійке зменшення видатків Пенсійного фонду у довгостроковій перспективі.

3. Розвиток добровільних пенсійних накопичень на базі чинного законодавства. Попередні кроки вимагають зміни законодавства. Але в Україні працює система добровільних пенсійних накопичень. Сьогодні близько 900 тисяч людей мають накопичення у 60 недержавних пенсійних фондах. Недержавні пенсійні фонди надійно зберегли кошти людей, навіть у кризові роки, розвивають сервіси для людей та виплачують пенсії. Загалом люди отримали з НПФ вже більше мільярду гривень додаткових пенсій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ